Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sverige utklassade Albanien

Jonas Jerebko Foto: Wikimedia

En bra första period, en andra period där det låste sig lite och en andra halvlek där laget kunde spela ut för full. Så såg det ut för Sverige när man blåste Albanien av banan och vann med 111-64 i Mats Levins sista hemmalandskamp.

Sverige var favorittippat redan innan matchen och att Albanien kom till spel utan sin längste spelare, den 208 centimeter långe och skadade centern, Ermal Kuqo, gjorde inte saken bättre för dem.

Jonas Jerebko rivstartade och gjorde tio poäng på matchens inledande fem och en halv minuter. Och det var ett, i övrigt, taggat Sverige som hade bestämt sig för att göra livet surt för sina albanska kvalmotståndare. Rudy Mbemba, som fick starta, och Thomas Massamba satte benhård press på Albaniens pointguards. Massamba drog en underbar charge som stoppade Albaniens sista anfall i perioden. Sverige hade 29-16 efter tio minuter.

Jerebko ville inte göra en sämre andraperiod och attackerade framgångsrikt korgen. När perioden var över hade han spelat 15:36 och gjort hela 22 poäng för Sverige. Men det var faktiskt Albanien som vann tiominutaren med 25-26.

I halvtid snackades det i Sveriges omklädningsrum om att ett lag som Albanien inte borde få göra så mycket som 42 poäng i en halvlek. Framför allt inte på Sveriges hemmaplan. Målet inför andra halvlek var att hålla Albanien under 30 poäng. Det lyckades då Albanien bara gjorde 22.

Martin Pahlmblad öppnade den tredje perioden starkt och inspirerat. Innan två minuter var spelade hade Pahlmblad skjutit i åtta poäng. Sveriges ”run” på 15-7 gjordes komplett med Thomas Massambas trea som betydde 69-47. I det läget kallade Albanien timeout. Direkt efteråt var det dags för ”En Riktig Man” igen. Efter en steal smällde han en fet dunk på Sveriges fastbreak och jublet i Stadium Arena var enormt.

Martin Ringström, i vanliga fall en starter i Sverige, kom idag från bänken. Han stod allt som oftast helt rätt och öste faktiskt i poäng. Efter tre perioder var han uppe i 18. Sverige lekte sig, via 32-13 i den tredje perioden, fram till 86-55 inför fjärde. Hundrapoängsgränsen sprängde Sverige på en alley-oop-dunk av Jerebko från Mbemba. Jerebko slutade på 24 poäng, 14 returer och 7 assists.

Mats Levin, som hade deklarerat att detta skulle bli hans sista hemmalandskamp, fick stående ovationer när han kom in för ett sista byte i slutminuterna. Sverige vann tillslut med 111-64.

Brad Dean om Mats Levin på presskonferensen: ”Jag vill tacka Mats Levin för allt han har gjort. Det tar otroligt mycket kraft och tid att spela i landslaget och Mats har alltid ställt upp. Och jag kan garantera er att det inte är hans hjärta som sätter stopp – det är hans kropp”.

Sverige-Albanien: 111-64 (29-16, 25-26,32-13, 25-9).

Poänggörare Sverige: Jonas Jerebko 24, Martin Pahlmblad 19, Martin Ringström 18, Mats Levin 11, Rudy Mbemba 10, Joakim Kjellbom 10, Thomas Massamba 8, Stefan Grundberg 6, Jonathan Skjöldebrand 3, Anton Saks 2.

Poänggörare Albanien: Erkand Karaj 18, Eni Cuka 15, Endrit Hysenagolli 11, Arjone Lame 6, Red Vogli 5, Algert Gjonaj4, Juxhin Talelli 2, Marsel Aliaj 2, Andrea Gjinaj 1.

Källa: Mynewsdesk.