Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Julgranar blir risvasar i vattnen runt Djurgården

Stockholms stad, SportFiskarna, Stromma och Smålandsgran står bakom arrangemanget med att placera ut risvasar i stadens vatten. Risvasarna sätts ihop av kasserade julgranar och transporteras därefter direkt med en Strommabåt för att sänkas ned i vattnen kring Djurgården. Risvasarna blir till ”naturliga” lekplatser för fiskar.

– Fiskarna i vår snabbt växande huvudstad får allt mindre utrymme. Båttrafik och fler hårda ytor som kajer leder till att deras naturliga livsmiljöer försvinner. Det gör det svårt för många arter att hitta gynnsamma platser att leva och föröka sig på. Lyckligtvis är våra julgranar perfekta för abborrens och gäddans lek, där de kan lägga sin rom och ynglen får dessutom en trygg uppväxtplats bland riset, säger Oliver Karlöf fiskerikonsulent i Stockholms stad

Tre till fem granar buntas ihop, sänks på lämpliga djup och lagom till våren kommer de till användning när vattnet värms upp och leken nalkas. En gammal men mycket beprövad fiskevårdsmetod som gör stor nytta med liten insats.

– Risvasarna är en prioriterad åtgärd för friskare kustvatten. Tillsammans med övriga kommuner runt Strömmen och Lilla Värtan planerar vi också andra insatser för det marina växt- och djurlivet. Vi vill till exempel bygga fiskvänliga undervattensrev på ett antal platser, säger Katarina Forslöw, projektledare kustvatten, i Stockholms stad.

− Vi villi genom detta samarbete bidra till den biologiska mångfalden. Fisken behöver naturliga miljöer för att fortplanta sig och kan vi dessutom förgylla tiden runt Tjugondag Knut med denna ceremoni så känns det extra bra för hela staden, säger Peter Henricson, Strommas Sverigechef.

Källa: Stromma.

Foto: Stromma.