Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hjälp till att spana efter havsspyan

Den 4 februari öppnar Båtmässan i Göteborg och Länsstyrelsen är där för att rusta båtfolket med kunskap om invasiva arter.
– Vi behöver allmänhetens hjälp att spana efter bland annat den otäcka havsspyan på kusten, säger Anna Dimming, marinbiolog på plats i montern.

– Vi hoppas att många båtägare, sportdykare, fritidsfiskare eller andra som vistas vid och i vatten kommer och pratar med oss i montern. Så att de vet hur invasiva arter ser ut och kan rapportera in om de ser dom i våra sjöar och eller i havet, säger Anna Dimming, marinbiolog på Länsstyrelsen som jobbar med vattenlevande invasiva arter i vårt län.

Träffa en livs levande havsspya

För att kunna visa hur de ser ut och hur man skiljer dem från andra arter har hon och kollegorna med sig ett akvarium med några invasiva arter, bland annat den nyligen upptäckta havsspyan, eller filtsjöpungen som den egentligen heter.

– Den hittades och blev bekräftad första gången i Kosterhavets nationalpark förra året. Den kan sprida sig snabbt och breda ut sig i täta bestånd och kväva andra arter. Som en filt, eller en… spya över allt. Vi vill gärna veta om den har spridit sig till andra ställen vilket den kan göra som fripassagerare på båtskrov, säger Anna Dimming.

Via sajten rappen.nu kan man enkelt rapportera in misstänkta fynd till myndigheterna.

Även senaste fiskereglerna och fina tips om naturreservat att besöka med båt

Du kan träffa Länsstyrelsen på Båtmässan 4 till 12 februari. Förutom invasiva arter har de även laddat upp med tips om vilka naturhamnar och naturreservat som är fina att besöka med båt, senaste nytt om fiskeregler och tips för ett mer hållbart båtliv.

Källa: Länsstyrelsen Västra Götaland

Bild: Filtsjöpung. En invasiv art som också går namnet havsspya. Första fyndet i Sverige ägde rum vid Koster i augusti 2022. Foto: Länsstyrelsen Västra Götaland