Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

MKB Fastighets AB kommenterar dom från Svea hovrätt

MKBs försök att säga upp hyresgäster i en fastighet drabbad av bland annat skottlossning och en termosbomb har nått vägs ände. Svea hovrätt har slutgiltigt prövat frågan och ger hyresgästerna rätt att bo kvar. MKB som överklagade hyresnämndens beslut hade hoppats att hovrätten skulle göra en annan bedömning eller åtminstone ge en tydligare motivering till varför hyresgästerna får bo kvar.

– Rätten konstaterar ju svart på vitt att personer i hushållet ingår i sammanhang med kriminella nätverk och att det innebär en hotbild som orsakar stor rädsla och obehag bland övriga boende i området, säger Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.

– Nu har vi dragit det här hela vägen och det är tydligt för oss att det inte finns utrymme att som fastighetsbolag säga upp hyresgäster, inte ens när grov kriminalitet ger upphov till väldigt farliga situationer för grannarna, säger Margaretha Söderström.

För MKB var det principiellt viktigt att få ärendet prövat även i hovrätten, inte minst eftersom det pågår en statlig utredning som tittar på hyresvärdars förutsättningar att agera i den här typen av fall.

– Vi tror att den statliga utredningen är väldigt viktig eftersom de här verktygen har efterfrågats en tid. Det är uppenbart att hyreslagstiftningen är skriven för en annan tid, nu tampas vi med helt andra utmaningar, säger Margaretha Söderström.

Källa: MKB Fastighets AB