Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Svensk seger i Vasaloppet efter tio års väntan

I år fick vi äntligen en efterlängtad svensk seger i Vasaloppet när Emil Persson gick först i mål efter en hård spurtstrid med förra årets vinnare Andreas Nygaard och tre andra norrmän. Norges långa segersvit har äntligen brutits.

Emil Persson gick in som segrare på tiden 3.37.43 efter en hård spurtstrid med fyra norrmän, bland annat förra årets vinnare Andreas Nygaard, som kom tätt efter. Emil Persson har gått från klarhet till klarhet i år. Han har vunnit åtta segrar av nio möjliga i Ski Classics. Förra året blev placeringarna i Vasaloppet precis tvärtom. Då var det Emil Persson som fick se sig slagen av Andreas Nygaard. Men det var väldigt nära att Andreas Nygaard vunnit i år igen. Det kanske han hade gjort om målet legat kvar där det legat tidigare. I år är det ju framflyttat cirka hundra meter. Senaste gången vi hade svensk seger var 2012. Då vann Jörgen Brink på herrsidan och Jenny Hansson på damsidan. Men när norrmannen Jörgen Aukland vann 2013 bröt han en lång svit av svenska segrar. Innan hans seger hade norrmännen börjat misströsta när det gällde en norsk seger.

På damsidan blev det däremot norsk seger i år. Emilie Fleten körde in på tiden 4.04.08, två och en halv minut före tvåan Silje Öyre Slind. Favorittippade Ida Dahl slutade trea, fyra minuter efter Emilie. Förra årets vinnare Astrid Öyre Slind slutade femma i år. Men det är ändå imponerande med tanke på att hon körde ett tremilslopp i Slovenien dagen innan och bara fick två timmars sömn. Men det vanliga de senaste åren har varit att Norge vunnit på herrsidan och Sverige på damsidan. I år blev det tvärtom. Det här var Emilie Fletens första seger någonsin. Ingen dålig första-seger.

Oskar Kardin tog spurtpriset i Oxberg med 28 kilometer kvar och slutade sedan på en sjundeplats. Strax efter det ryckte tätklungan loss och Emil Persson gick snabbt upp i ledningen.

En imponerande prestation stod Alvar Myhrback för. Endast 16 år gammal slutade han på åttonde plats efter att ha fått dispens från den vanliga åldersgränsen på 19 år. Petter Northug kör Vasaloppet för första gången i år. Han sa i en intervju för DN att han i år kör för att testa och nästa år tänker han vinna. I år slutade han på fyrtioåttonde plats. Vi får se hur det går nästa år.

Bild: Emil Persson gör segergest. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion