Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Karin Smirnoff får Sparbanken Nords kulturpris 2023

För 19:e året i rad delar banken ut pris för värdefulla insatser för regionens kulturliv. Årets pris går till en författare som berört många läsare med sina skildringar från norr. ”Det känns extra kul att få pris på hemmaplan.”

Sparbanken Nords årliga kulturpris på 50 000 kr delas ut för särskilt värdefulla insatser för regionens kulturliv. Priset föregås av en nomineringsprocess och mottagaren ska vara bosatt i eller ha särskild anknytning till Norrbotten eller norra Västerbotten. Årets pris delades ut av bankens nytillträdda vd vid bankens årsstämma under onsdagen.

— Kulturen är en viktig del i ett samhälle. Den ger oss vår historia, formar vår identitet, uttrycker vår kreativitet och sätter våra tankar i rörelse. Att premiera kulturutövare genom att dela ut detta pris är en viktig tradition som jag är stolt över att föra vidare, säger Anneli Sjömark, vd Sparbanken Nord.

Karin Smirnoff blir Sparbanken Nords 19:e kulturpristagare med följande motivering:

”Årets kulturpristagare har ett direkt och unikt berättarspråk med vilket hon belyser vår samtid utan att linda in. I sitt författarskap beskriver hon vår del av världen och människorna här på ett rättframt sätt; med mörker och ljus, kyla och värme. Som livet; utan krusiduller men alltid på den lilla människans sida. Hon skapar både igenkänning och väcker tankar med sitt sätt att beskriva platsen som vi kallar här. Och när Blomkvist tar tåget upp till Älvsbyn och Lisbeth dansar loss till en duo från Gällivare – då känner vi oss lite extra stolta.”

— Det är extra kul att få ett pris på ”hemmaplan” även om jag numera bor i Västerbotten. Just nu skriver jag på nästa Milleniumdel som givetvis även den utspelar sig i norra Sverige. Det är ju här allt intressant händer, säger Karin Smirnoff.

Karin Smirnoff är fotografen och journalisten som flyttade norrut och köpte träfabrik innan hon tog tag i skrivandet och blev en av Sveriges mest uppmärksammade författare. År 2018 debuterade hon med den prisbelönta romanen ”Jag for ner till bror”, som blev starten på trilogin om Jaana Kippo. I slutet av 2021 tillkännagavs att Karin fått det ärofyllda uppdraget att skriva de nya Millenniumböckerna, och ett år senare publicerades den första boken i en serie av tre, ”Havsörnens skrik”.

Karin Smirnoff har varit nominerad till Augustpriset och har vunnit flera priser för sitt författarskap, bland annat Ivar Lo-priset och Svenska Dagbladets litteraturpris. Efter ett antal år i Piteå bor Karin numera i byn Hertsånger i Västerbotten där hon tagit över familjens släktgård.

— Det känns hedrande att dela ut Sparbanken Nords kulturpris till en författare som Karin Smirnoff. Hon har en förmåga att skapa nya men ändå välbekanta världar, ge röst åt marginaliserade grupper och utmana våra fördomar och förutfattade meningar, avslutar Anneli Sjömark.

Tidigare mottagare av Sparbanken Nords kulturpris

2022 Johan Airijoki
2021 Charlotte Lindmark
2020 Mitra Sohrabian
2019 The Magnettes
2018 Cecilia Björklund Dahlgren
2017 Sofia Jannok
2016 Norrbottens riksspelmän
2015 Mikael Niemi
2014 Tusen Toner
2013 Arjeplog filmfestival
2012 Bengt Pohjanen
2011 Agneta Andersson
2010 Sture Berglund
2009 Lotta och Tommy Svensson
2008 Lars Pirak
2007 Ulla och Ronny Eriksson
2006 Ingela Bergman
2005 Albert Falck

Källa: Sparbanken Nord

Bild: Karin Smirnoff får Sparbanken Nords Kulturpris 2023. ”Det känns extra kul med pris på hemmaplan.” Priset delades ut av banken nytillträdda vd Anneli Sjömark. Foto: Sparbanken Nord