Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Rock mest poppis när vi lagar mat

Drygt var fjärde person i Sverige lyssnar helst på rock när de lagar mat, det visar en ny Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av ViktVäktarna. Undersökningen visar även att drygt var fjärde tycker till och med att mat smakar bättre till musik – och då allra helst till klassiska toner.

Det är populärt att lyssna på musik under tiden man lagar mat. Enligt en ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av ViktVäktarna lyssnar tre av fem (59%) svenskar på musik när de lagar och/eller äter mat.

Den överlägset populäraste musikgenren är rock, mer än var fjärde (27%) lyssnar på rock medan de lagar mat. Bland de yngre är hip-hop den näst vanligaste genren, 20 procent av de mellan 16 och 34 år lyssnar på hip-hop till matlagningen, jämfört med bara 6 procent av de äldre lyssnar på hip-hop.

– Rock i högtalarna medan köttbullarna får stekyta – det är matglädje det! Att laga och äta mat ska just vara roligt; det ska ge energi och njutning och där tror jag definitivt att musik kan bidra, säger Karin Nileskog, kostexpert på ViktVäktarna.

Musik förhöjer matupplevelsen
Hela 53 procent anser att musik förhöjer matupplevelsen. Men kan en viss genre till och med få maten att smaka bättre? Av de tillfrågade anser 26 procent att så är fallet. Den genre som nämns av flest som en smakförhöjare är klassisk musik: en av tio (10%) anser att toner klassisk musik gör maten godare.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 19–22 januari 2023. Totalt intervjuades 1172 personer i åldern 16–79 år. Av dessa uppger 744 att de får friskvårdsbidrag av sin arbetsgivare. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.

Från undersökningen:

Vilken musik brukar du lyssna på när du lagar och/eller äter mat?

Rock: 27%
Hårdrock: 14%
Ballader: 14%
Schlager 12%
Dansmusik: 12%
Jazz: 11%
Disco: 11%
Klassisk musik: 11%
Country: 10%
Vet ej: 14%

Anser du att matupplevelsen blir bättre om du lyssnar på musik samtidigt som du lagar och /eller äter maten?

Ja, absolut: 21%
Ja, till viss del: 32%
Varken ja eller nej: 23%
Nej: 19%
Vet ej: 5%

Kan musik få mat att smaka bättre – och i så fall vilken?

Ja, klassisk musik: 10%
Ja, jazz: 7%
Ja, ballader: 6%
Ja, rock: 5%
Ja, hårdrock: 3%
Ja, country: 3%
Ja, schlager: 3%
Ja, dansmusik: 3%
Ja, disco: 2%
Ja, reggae: 2%
Ja, hiphop: 2%
Ja, house: 1%
Ja, techno: 1%
Ja, punk: 1%
Nej: 41%
Vet ej: 33%

Källa: ViktVäktarna

Foto: Vyacheslav Argenberg