Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Meditation främjar välbefinnandet hos äldre – Ny Studie visar lovande resultat

En ny studie, publicerad i den vetenskapliga tidskriften PLOS ONE, har avslöjat att meditation kan förbättra välbefinnandet hos äldre.

Denna studie, som är den längsta inom meditationsträning, visar på lovande resultat och ger hopp om bättre livskvalitet för den äldre generationen. Forskarna undersökte hur väl ett 18 månader långt meditationsprogram fungerade på 130 personer mellan 65 och 84 år, samtliga från Frankrike.

Det omfattande meditationsprogrammet inkluderade två nio månader långa moduler: en för mindfulness och en för kärlek och medkänsla. Deltagarna genomförde dessa moduler veckovis i grupp-sessioner och ägnade sig även åt daglig hemmaövning samt en retreat dag. Forskarteamet jämförde resultaten från meditationsprogrammet med en grupp som genomgick engelskspråkig utbildning, samt en kontrollgrupp som inte deltog i någon form av utbildning. Resultaten från studien visade tydligt att meditation förbättrade medvetenheten om känslor och omgivning. Detta stödjer en känsla av lugn och djup tillfredsställelse hos deltagarna. Dessutom främjade meditation känslor av samhörighet, inklusive tacksamhet, och därmed stödde bättre relationer med andra. Slutligen visade programmet även på förbättrad självinsikt, det vill säga en ökad förståelse för hur tankar och känslor påverkar vår uppfattning om omvärlden. Insikt av detta slag kan bidra till att ändra tankemönster om både individer och världen omkring oss.

Det är dock värt att notera att inte alla deltagare upplevde samma fördelar. Vissa personer med lägre psykiskt välbefinnande i början av programmet visade större förbättringar jämfört med de som redan hade högre nivåer av välmående från början. Denna studie ger hopp om att meditation kan vara en nyckel till att främja hälsa och välbefinnande hos äldre och öppnar dörren för ytterligare forskning inom området.

Källa: http://https//www.mcknights.co…/Psykiatrispecialisterna

Foto: Pixabay CC0