Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Flaskpost funnen på Slottet

Fasadrestaureringen av Stockholms slott är den största i modern tid. Restaureringen som har pågått sedan 2011 omfattar ca 30.000 kvm fasad och beräknas pågå till 2050. Nu har turen kommit till den södra sidan av slottet där sex trofégrupper ingår.

– Trofégrupperna är i grunden krigssymboler och tecken på seger, även moraliskt. Hela södra fasadens mittendel, med sitt väldiga triumfbågemotiv och alla skulpturala utsmyckningar, var tänkt som en hyllning till Karl XII, säger Anne Teresiak som är restaureringsarkitekt på AIX Arkitekter.

Skulpturerna har smyckat fasaden sedan 1730-talet. I en av dem återfanns en tidskapsel i form av en flaskpost från 1890-talet. Där fanns även en hälsning från den senaste restaureringen för 30 år sedan. Anders Scherman från AIX Arkitekter är ansvarig restaureringsarkitekt för Stockholms slotts fasader och var den som fick äran att öppna tidskapseln och läsa upp texterna för de närvarande. När den sköra 1800-talshälsningen konserverats ska Anders komplettera med en text från vår tid i tidskapseln som återigen placeras i en av trofégrupperna tillsammans med de två andra meddelandena.

– Det känns mycket hedrande att på så sätt få möjlighet att lämna stafetten vidare till framtiden med en hälsning från oss som är verksamma just idag, säger Anders Scherman.

Källa: AIX arkitekter

Bild: 1800-talshälsning i tidskapseln. Licens: Medieanvändning. Foto: Anne Teresiak. Upphovsrätt: AIX Arkitekter