Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Alexander Ekmans danssuccé ”Hammer” är tillbaka – nypremiär 12 januari

Alexander Ekmans Hammer är GöteborgsOperans Danskompanis största publiksuccé någonsin. Och den 12 januari – exakt på världskoreografens 40-årsdag – är det äntligen nypremiär för helaftonsverket om vår tids självupptagenhet.

”Världsklass” (Aftonbladet), ”briljant” (Tanz) och “en rörande, näst intill helig, sekvens att se dansarna så nära och sårbara” (SvD). Sedan världspremiären i oktober 2022 har lovorden och publikjublet regnat över Alexander Ekmans Hammer, där hela GöteborgsOperans Danskompani fyller scenen – ja, de tar sig till och med ut bland publiken. Verket visades också i SVT:s Kulturstudion våren 2023.

I två akter tas vi från osjälvisk offline-harmoni till självmedveten online-egoism och tillbaka igen. I en värld präglad av sociala medier inspirerar verket till raserade falska fasader och liv i stället för lajks.

– Vad blir verkligt när så många människor ständigt befinner sig på egna scener och agerar i egna filmer och dokusåpor? Till skillnad från tv-program som Big brother, där de medverkande deltar under en begränsad tid, i ett begränsat rum, har vi nu kommit till att kameran är en ständig följeslagare. Det är jag, jag, jag hela tiden, och egoismen breder ut sig på bekostnad av empatin och altruismen, säger Alexander Ekman.

Totalt har han skapat ett 50-tal verk som dansats av nästan lika många kompanier, världen över. Hammer är hans tredje verk för GöteborgsOperans Danskompani och liksom kring världspremiären är biljettrycket högt för vårens sju föreställningar. För musiken står Mikael Karlsson, nyligen aktuell med operan Melancholia på Kungliga Operan. Kostymerna är skapade av danske Henrik Vibskov.

  • Nypremiär: fredag 12 januari kl 19. Stora scenen. Längd: ca 2 timmar och 40 minuter, inklusive en paus. Spelas 12 januari – 28 februari 2024.

Konstnärligt team:
KOREOGRAFI, REGI, SCENOGRAFI OCH LJUSDESIGN Alexander Ekman
MUSIK Mikael Karlsson
DRAMATURGI Carina Nildalen
KOSTYMDESIGN Henrik Vibskov
LJUSDESIGN Joakim Brink
ASSISTENT TILL ALEXANDER EKMAN Victor G. Jeffreys II

Medverkande:
GöteborgsOperans Danskompani

Källa: GöteborgsOperan

Bild: Riley O’Flynn och Zenon Zubyk i Hammer. Licens: Medieanvändning. Foto: Lennart Sjöberg