Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

8,8 miljoner kronor till ungdomsidrotten genom Städa Sverige 2023

När idrottens miljöorganisation Städa Sverige summerar sitt fjolår så är det med rekordsiffror som gör skillnad för både hela Sveriges miljö som för svensk ungdomsidrott. 26 119 idrottsungdomar och ledare städade Sverige från skräp i hela 212 svenska kommuner under 2023. Verksamheten resulterade i närmare 8,8 miljoner kronor till ungdomsidrotten.

Städa Sverige är idrottens miljöorganisation som ger uppdrag till idrottsföreningar- och lag att plocka skräp i sin närmiljö. För sin insats får varje deltagande gäng en välförtjänt föreningsersättning att använda till sina drömmar och mål.

Nu har Städa Sverige sammanställt fjolårets alla städuppdrag och det samlade resultatet lyder:

  • 26 119 deltagare
  • 212 städade kommuner
  • 21 707 gula säckar fulla med skräp
  • 8 751 861 kronor till ungdomsidrotten

– 2023 var ännu ett rekordår för oss med 26 000 deltagare och städning i 212 kommuner – fantastiskt helt enkelt. Jag är så stolt över att vi fortsätter växa. Vi har fler ungdomar som deltar för varje år och ännu fler som vill vara med och städa och lära sig om hållbarhet, säger Mats Wesslén, VD på Städa Sverige.

Starkt hållbarhetskoncept

Städa Sveriges verksamhet är möjlig tack vare samarbetspartners från näringsliv och organisationer som precis som Städa Sverige vill se en ren natur och många aktiva idrottsungdomar. Resultatet med nära 8,8 miljoner kronor till ungdomsidrotten är också det nytt Städa Sverige-rekord, och det möjliggör tusentals drömmar. Drömmar om allt från läger och cuper till matchande klubbdressar, förbättrad utrustning och att alla ska kunna vara med.
– Vårt koncept, med näringsliv som finansierar och lokal föreningsungdom som städar är urstarkt, säger Mats Wesslén.

En bidragande kraft för svenska kommuners renhållning

Städa Sverige städar alla typer av allmänna utomhusmiljöer som på ett eller annat sätt är drabbade av skräp. Målet är att städa i alla Sveriges kommuner och i år passerades milstolpen 200 kommuner med råge.
– Att ha städat i 212 kommuner i fjol känns väldigt bra. Kommunerna har en diger uppgift med att hålla sina utomhusmiljöer skräpfria och idrottsungdomarna gör verkligen positiv skillnad. Från och med årsskiftet ansvarar kommunerna också för insamling av förpackningsavfall, och vi ser med tillförsikt fram emot det här året med vetskap om att vi kan hjälpa kommunerna att få fler förpackningar att återvinnas, säger Mats Wesslén.

Källa: Städa Sverige

Bild: Rekordmånga idrottsungdomar städade Sverige 2023. Här Älvsborgs FF F09 vid en städning i Göteborg. Foto: Tomas Olsson