Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

En satsning för klimatet i 90-talsanda

Lev som på 90-talet för att spara på pengar och klimatet. Detta är temat i ett praktikarbete som har tagits fram av två universitetsstudenter där unga vuxna ska inspireras till att göra hållbara ändringar i vardagen, tagna från ett annat årtionde.

Under hösten 2023 fick Emma Posio och Jennifer Peeters, som båda studerar medie- och kommunikationsvetenskap vid Karlstads universitet, arbeta med att fram en webbsida och filmer på temat klimat under sin praktikperiod på Karlstads kommun. Syftet var att studenterna med stöd och handledning skulle få möjlighet att strategiskt få träna i hur det är att ha ett eget projekt från start till slut. Målgruppen stod tidigt klar för studenterna: unga vuxna som precis har eller ska flytta hemifrån. Arbetet har resulterat i en webbsida och en filmserie i tre delar där vi får följa två unga grannar som utmanar varandra att leva mer klimatsmart och billigt – allt i 90-talets anda.

– Vi vill med vårt arbete uppmuntra unga vuxna till goda vanor tidigt i deras vuxenliv som både kan spara på klimatet och plånboken. Vi är själva mitt i den åldern och vet att det finns ett stort engagemang för att vilja göra mer för klimatet men också att det ibland kan kännas väldigt tomt i plånboken, säger Emma Posio.

Arbetet har fokuserat på att få fler unga att göra medvetna val när det kommer till livsmedel, konsumtion av kläder och hållbart resande.

– Vi ville göra något kul av det hela och leka med det som är trendigt just nu, som second hand och tågluff. Med detta vill vi belysa hur enkelt det kan vara att bli mer hållbar i sin vardag, och att man även kan spara pengar på det, förklarar Jennifer Peeters.

Emma Posio och Jennifer Peeters är glada över att ha fått chansen att skapa en kampanj från grunden under sin praktik. Utöver temat fick de fria händer att utforma arbetet som de själva ville.

– Det känns väldigt kul att ha fått så mycket förtroende från sin praktikplats att utföra något så här stort. Dessutom är det roligt att få samarbeta med en annan praktikant och att utvecklas tillsammans, säger Jennifer Peeters.

Webbsidan är nu publicerad med adressen karlstad.se/90-talet och de tre filmerna kommer nu att i tur och ordning att börja rullas i kommunens kanaler och lyftas i relation till arbetet med Klimatneutrala Karlstad 2030.

Källa: Karlstads kommun

Foto: Karlstads kommun