Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Teater och idrottsföreningar i unikt samarbete

Teater är dramatik, idrott är dramatik, känslor som förenar och förenas i Åbo Svenska Teaters föreställning Förlorarna hösten 2024 på Stora scenen . I ett visuellt, humoristiskt och rytmiskt kollage ställs  frågor om varför ingenting vi gör känns tillräckligt och varifrån våra idéer om att vara bäst kommer.

Hjärtat bankar, pulsen stiger, tjut av glädje och skrik av besvikelse. Tårar, svett, passion samt en aning för starkt tävlingsinriktat idrottande och krossade förväntningar möter ÅSTs 185-åriga salong i den nya föreställningen Förlorarna.

– Det är spännande att vi kan kombinera två till synes olika världar – idrotten och teatern. När man tänker närmare efter så är det många stora, grundläggande och likadana känslor involverade både i teater och sport, säger Niina Renström, ÅSTs marknadsförings- och försäljningschef.

Förlorarna betraktar förlorare och vinnare med avstamp i idrottsvärlden. Inspirerade av sitt förhållande till sport skapar arbetsgruppen materialet tillsammans genom att undersöka idrottsplanen som en plats där samhällets hierarkier framstår som starkast.

– Hierarkier genomsyrar samhället på alla plan och ÅST har medvetet jobbat med samhällsengagemang i flera år och sökt samarbetspartner som kan göra vårt samhälle till ett bättre ställe. Vi har jobbat bl a med Röda Korset, Rädda barnen rf och Daisy Ladies, berättar Renström.

– Nu med föreställningen Förlorarna samarbetar vi med olika idrottsföreningar (Åbo IFK, Pargas IF och BK46, Karis), där vi kan erbjuda möjlighet för idrottande ungdomar med sina familjer att även bekanta sig med teater och delvis också medverka i processen att skapa en föreställning, fortsätter Renström.

ÅIFK arbetar aktivt med att via idrott integrera barn och unga i samhället. Det är mycket viktigt att bli sedd, att få en gemenskap, att ha en tillhörighet, att ha trygga rum och trygga vuxna i sin vardag. ÅIFK kan och vill erbjuda just detta, berättar ÅIFKs versamhetsledare Lena Hindström-Pesu.

-Tredje sektorns engagemang behövs i att skapa möjligheter för ungdomar att tala även om svåra saker såsom prestationsångest, att handskas med känslor och ätstörningar, säger Hindström-Pesu.

– Att samarbeta med ÅST passar som handen i handsken och vi strävar till att erbjuda familjer, barn och unga att via en teaterupplevelse närma sig allt det som idrott är, glädje, besvikelse, laganda, kamratstöd och mockarutor såklart, motiverar Hindström-Pesu.

Arbetsgruppen som skapar Förlorarna använder sig av egna erfarenheter och gemensamma upplevelser, intervjuer, fältresor och historiska källor som sedan lägger grunden till föreställningen.

Föreställningen skapas i en svettig arbetsprocess med den isländska regissören Hallveig Kristín Eiríksdóttir, scenograf Riku Suvitie, ljuddesigner Tuuli Kainulainen, dramaturg Per Ehrström, ljusdesigner Antti Niitemaa och maskdesigner Sarianna Sormunen samt teaterns skådespelare Daniela Franzell, Samuel Karlsson, Julia Korander, Ingemar Raukola och
Jerry Wahlforss. 

Källa: Åbo Svenska Teater

Bild: Foto ovan fr v: Julia Korander, Ingemar Raukola, Daniela Franzell, Samuel Karlsson, Jerry Wahlforss. Foto: ÅST/Pette Rissanen