Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Efter kritiken – nya rullatorsäten gör det enklare att resa med stadsbussarna

I Stockholms innerstad rullar sedan några år tillbaka ett antal elbussar på stombusslinjerna. Elbussarna är utsläppsfria, bullrar mindre och uppskattas av många – men inte av alla. När elbussarna började köra fick SL flera synpunkter från resenärer som använder rullator som upplevde att påstigningen på de nya bussarna försvårades. De särskilda platserna för rullatorer är inte placerade på samma sätt som i de gamla bussarna, och många tyckte därför det var stressigt att kliva på bussen, låsa rullatorn och hinna hitta sittplats i närheten.

För att skapa en mer tillgänglig och säker resa testar SL nu ett nytt slags rullator-säte på stombussarna i Stockholm. Med detta säte, som rullas ut över rullatorn, kan du sätta dig direkt när du parkerat och sitta tryggt hela resan. Den 30 januari invigdes pilotprojektet med de nya sätena av Trafikregionråd Anton Fendert (MP).

– Kollektivtrafiken är till för alla, och vi behöver både små och stora åtgärder för att göra SL-resan mer tillgänglig. I pilotprojektet har vi särskilt prioriterat buss 4 som går förbi Sophiahemmet och Stockholm Sjukhem, eftersom vi vet att många resenärer längs den här sträckan använder rullator, sa Anton Fendert.

Bibbi Göransson var testpilot när de nya sätena invigdes. Hon var nöjd efter en provtur runt Kungsholmen.

– Äntligen har det kommit någonting särskilt för oss äldre och handikappade. Jag hoppas att det kommer på alla bussar framöver.

Rullator-säten har monterats på ett antal stombussar längs linjerna 1, 2, 3, 4 och 6 under en försöksperiod på ett år. Syftet är att se om detta ger en smidigare resa för dig som använder rullator. Vid årets slut kommer projektet utvärderas för att se om sätena förbättrar tillgängligheten och resenärsupplevelsen för den som reser med rullator.

Källa: Miljöpartiet i Stockholmsregionen

Foto: Miljöpartiet i Stockholmsregionen