Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Malmö stad har fokus på trygga besökare under Eurovision

Världens största musikfest Eurovision Song Contest är snart 40 dagar bort och Malmö stad jobbar intensivt med förberedelserna. Trygghet är högt på agendan i samverkan med polisen är ett av budskapen under dagens pressträff.

Malmö stad är stolta värdar för Eurovision Song Contest samtidigt som detta genomförs i ett svårare säkerhetsläge än både 2013 och 2016 när Sverige varit värdland tidigare. Det finns idag ingen hotbild mot Malmö men Sverige har en förhöjd terrorhotsnivå.

– Trygga besökare och Malmöbor är förutsättningen för vår folkfest. Därför arbetar vi med välavvägda säkerhetsåtgärder för att alla som vill ska kunna ta del av Eurovision. säger Per-Erik Ebbeståhl, hållbarhets- och trygghetsdirektör, Malmö stad.

Både synliga och icke-synliga säkerhetsåtgärder

Malmöbor kommer under den aktuella perioden märka av tiotusentals besökare från andra länder i hela staden. Därför kommer det vara högre polisnärvaro och säkerhetspersonal vid hubbarna runt Malmö live, Eurovision Village och i Hyllie. Detta för att fokus ska vara på evenemanget och folkfesten.

– Vi gör de åtgärder som polisen bedömer krävs för ett internationellt evenemang som Eurovision. Vi kommer ha larmbågar vid ingångar till Eurovision Village och ett kontrollerat insläpp. Vårt gemensamma mål är att människorna, mötet och arrangemanget ska vara i fokus, inte våra åtgärder, säger Per-Erik Ebbeståhl.

I den första planering från Malmö stad kommer det vara få avspärrningar som påverkar trafiken i Malmö. Hela Eurovision Street blir en sommargata, dock kommer parkeringarna inomhus längs med sträckan vara tillgängliga under hela perioden. Ytterligare gator runt Folkets park kommer stängas av och runt Malmö Arena kommer trafiken påverkas väsentligt när många besökare ska ta sig till och ifrån arenan.

Malmö stad har erfarenhet av stora arrangemang

Polisen ansvarar för att upprätta allmän ordning och säkerhet i Malmö. Staden ansvarar för att rätt åtgärder ska finnas på plats, och dessa åtgärder utgår från aktuell information och polisens hotbedömning. Dessutom arbetar Malmö stad systematiskt med beredskap för alla typer av händelser.

– Malmö stad har stor vana och erfarenhet av att hantera olika typer av oönskade händelser och även stora arrangemang tillsammans med polis, räddningstjänst och andra samhällsaktörer. Därför finns det sedan tidigare ett bra samarbete inför Eurovision, säger Per-Erik Ebbeståhl.

Källa: Malmö stad

Foto: News Øresund – Jenny Andersson