Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Invigning av Glashuset 2014 i Umeå

Rådhuset i Umeå Foto: Wikimedia

Igår invigdes Glashuset 2014 på Rådhustorget i Umeå. Glashusets idé är att samla och synliggöra alla de krafter som tillsammans ska göra så att Umeå blir en fantastisk europeisk kulturhuvudstad 2014.

Marie-Louise Rönnmark, ordförande i styrgruppen för Umeå 2014, invigde genom att vara den första Credo-talaren i Glashuset. Varje dag klockan 12:00, fr o m idag och ett år framåt,  hålls ett ”Credo 2014” (Credo = jag tror). Credot är 2-3 minuter långt och handlar om människors visioner, idéer eller funderingar inför framtiden och kulturhuvudstadsåret 2014. Allt som sker i Glashuset sänds direkt på webbplatsen.

–    Kulturhuvudstadssatsningen utgör en hävstång för Umeås långsiktiga kulturdrivna utvecklingsplan, som sträcker sig fram till 2050. Med kulturhuvudstadsåret som katalysator mobiliseras krafter som ger oss bättre förutsättningar för att förverkliga våra visioner och drömmar, sa Marie-Louise Rönnmark.

Vid invigningen fick Umeåborna också hälsningar via Skype från Åbo i Finland och Tallinn i Estland som är kulturhuvudstäder 2011.

–          Vi är mycket imponerade av Umeås arbete så här långt, bland annat av er nya webbplats, sa Jarmo Röksä, Project Manager, European Capital of Culture in Åbo 2011.

Fredrik Lindegren, projektchef Umeå 2014, berättade vid en efterföljande presskonferens att höstens arbete fokuserar på att följa upp alla de projektidéer som kommit till Umeå 2014 och konkretisera det i form av avtal och överenskommelser. Det handlar också om att hitta olika former av projektfinansiering.

–     Höstens arbete gör sitt avstamp i invigningen av Glashuset och vår nya webbplats umea2014.se som kommer utvecklas under hösten. Dessa platser blir navet i vår dialog, de fysiska mötena och den virtuella, säger Fredrik Lindegren.
Idag presenterades också den nyrekryterade administrativa chefen för Umeå 2014. Han heter Stefan Andersson och har de senaste sex åren varit biträdande kanslichef på Arvsfondsdelegationen (Allmänna arvsfonden) där han bland annat har varit fondens kulturhandläggare och projektledare för en stort barn- och ungdomskultursatsning. Han bor i Örnsköldsvik.

–    Jag är ödmjuk, imponerad och inspirerad inför mitt uppdrag, säger Stefan Andersson.

Källa: Umeå Kommun