Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tre svenska filmer till Toronto

Josefin Ljungman och Bill Skarsgård i Himlen är oskyldigt blå. Foto: Nordisk Film.

Inte mindre än tre svenska långfilmer har kvalat in på Nordamerikas viktigaste filmfestival: Hannes Holms Himlen är oskyldigt blå, Kristian Petris Ond tro och Daniél Espinosas Snabba cash.

Himlen är oskyldigt blå av Hannes Holm med Bill Skarsgård, Peter Dalle och Josefin Ljungman visas i sektionen Contemporary World Cinema. Filmen, som har svensk premiär den 15 oktober, är ett drama i skärgårdsmiljö om första kärleken och om en av de största skandalerna i svensk kriminalhistoria. På plats i Toronto finns Hannes Holm, Bill Skarsgård, Peter Dalle och producenten Patrick Ryborn.
Ond tro av Kristian Petri med Sonja Richter, Jonas Karlsson och Kristoffer Joner visas också i Contemporary World Cinema. Dramat om en kvinna som blir besatt av flera mord har premiär den 10 september. På plats för att representera filmen i Toronto finns Kristian Petri, Sonja Richter och producenten Johannes Åhlund.

Snabba cash av Daniél Espinosa är publikt sett årets mest framgångsrika svenska film och har setts på bio av 620 000 och har slagit rekord i antalet dvd-uthyrningar under första veckan någonsin (tidigare rekord innehades av Avatar). Filmen har sålts till 25 länder och är dessutom är aktuell för en amerikansk version med Zac Efron i huvudrollen. Producenten till den svenska versionen, Fredrik Wikström, kommer även att producera den amerikanska versionen för Warner Bros. Snabba cash deltar i sektionen Vanguard för nyskapande film. Actiondramat om Stockholms undre värld och den ytligare i kvarteren kring Stureplan bygger på Jens Lapidus framgångsrika roman. Daniél Espinosa och Fredrik Wikström finns på plats.

Samtliga tre filmer har fått produktionsstöd från Svenska Filminstitutet och säljs internationellt av TrustNordisk och distribueras i Sverige av Nordisk Film.

Dessutom har Sverige varit medproducent i följande filmer som visas på festivalen:
As if I’m Not There av Juanita Wilson (Discovery), svensk samproducent Lena Rehnberg, Stellanova Film

Home for Christmas av Bent Hamer (Contemporary World Cinema ), svensk samproducent Jörgen Bergmark, Filmimperiet

In a Better World av Susanne Bier (Special Presentations), svensk samproducent Anna Anthony, Memfis Film International

Rare Exports: A Christmas Tale av Jalmari Helander (Discovery), svensk samproducent Anna Björk, Davaj Film

Den 35:e upplagan av Torontos filmfestival pågår mellan 9-19 september.

Källa: Svenska Filminstitutet