Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

40 nya app-programmerare på väg

Foto: apple.

Nu har Malmö Yrkeshögskolas nya ettåriga och praktiska utbildning till ”Programmerare iPhone och Android” startat med 40 studenter, ivriga att lära sig allt om att göra apps snabbast och bäst för iPhone, iPad och olika telefoner med Android.

— Vi fick rekordmånga sökande, säger kursansvarig Marie Bjelksäter. Hade vi bara fått för myndigheten kunde vi utan problem startat två klasser till i Malmö plus en i Stockholm och en i Göteborg, konstaterar Marie som tror söktrycket beror på att utbildningen är snabb på ett år och att alla lärarna hämtas direkt från näringslivet.

NYA AFFÄRSMÖJLIGHETER

Utbildningen lär studenter med intresse för nya medier snabbt ta fram apps, alltså små program, för att tillvara nya affärsmöjligheter som följer med den snabba tekniska utvecklingen och nya smarta telefoner, läsplattor och andra enheter som tillåter uppkoppling när, var och hur som helst.

– Vi är nedringda av webbföretag, reklambyråer, PR- och informationsföretag och marknads- och informationsavdelningar på företag och organisationer som vill ha studenter som praktiserar eller för att göra kommersiella uppdrag, säger utbildningschef Claes Magnusson.

JOBBERBJUDANDE REDAN FÖRE KURSSTART

Några studenter har rapporterat att de redan blivit uppringda av företag och fått erbjudande om att göra praktik eller andra typer av jobb och uppdrag.

– Jag har arbetat med vuxenutbildning i ny teknik i 20 år och har aldrig varit med om att företag jagat våra studenter redan före kursstart, säger Claes Magnusson.

100 PROCENT iPHONE, 70% ANDROID

Eftersom det är den första utbildningen i sitt slag samlar också Malmö Yrkeshögskola in statistik om både företag och studenter.

– En slutsats är att det i alla fall just nu är Apple och iPhone som gäller, säger Claes Magnusson. Av alla tillfrågade marknads- och informationsavdelningar i regionen sa samtliga, 100%, att de har eller ska ha en egen iPhone-app. Därefter sa 70% att de även ska ha en app för Android-telefonerna.

– Värt att notera är att ingen, inte en enda, nämnde andra aktörer som exempelvis Nokia eller Windows Mobile. Det var som om Nokia aldrig existerat…

– Situationen återspeglar sig på våra studenter där en majoritet på 55% har iPhone och 35% har telefoner med Android, där SonyEricsson är populärast följt av HTC. Enbart fyra studenter hade vid kursstart andra telefoner. 65% av skolans studenter har Mac och 45% har PC (några har både och, därav 110%).

Källa: Malmö Yrkeshögskola