Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Lyckad samverkan mot grova brott

Foto: wikimedia.

Närmare 110 år av fängelsestraff har dömts ut som följd av en storsatsning mot den grova organiserade brottsligheten. Det visar en redovisning som Dagens eko gjort.

Sedan ett år samarbetar en specialstyrka inom polisen med en rad andra myndigheter för att komma åt yrkeskriminella grupper. Totalt är det enligt Ekot 9 olika aktionsgrupper med totalt 200 poliser som har specialiserat sig på den grova organiserade brottsligheten i samarbete med ett tiotal andra myndigheter – bland annat Åklagarmyndigheten, Skatteverket, Tullen och Försäkringskassan.

”Vi har nått ett fantastiskt bra resultat. Vi har varit flexibla och går tillsammans mot den grova organiserade brottsligheten till skillnad mot tidigare då vi inte hade samverkan på det här sättet”, säger Tommy Hydfors, som leder polisens så kallade operativa råd.

Det första året med de nya samarbetsformerna har nu sammanställts. Totalt har 18 olika insatser genomförts, varav sju är avslutade. Ett 40-tal personer har hittills fått sina domar på sammanlagt nästan 110 års fängelse. Ytterligare ett par hundra personer är misstänkta i härvor som är under utredning. Ärendena gäller bland annat narkotikabrott, dopning och grova rån.

”Det borde vara rätt jobbigt att vara livstidskriminell just nu eftersom vi kommer så många myndigheter på samma gång”, säger Tommy Hydfors till radion.

Källa: ST.