Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Rekordmånga svenska filmer på Asiens viktigaste festival

Katarina (Alicia Vikander) inleder ett förhållande med Adam (Samuel Fröler) i Till det som är vackert. Foto: Nordisk film

Hela fyra svenska långfilmer och tre kortfilmer visas när den femtonde upplagan av filmfestivalen i Pusan, Korea startar. Festivalen pågår 7 – 15 oktober.

Två av filmerna får världspremiär i Pusan. Till det som är vackert av Lisa Langseth där unga Katarina inleder ett förhållande med dirigenten Adam tävlar i sektionen Flash Forward, som visar filmer av nya regissörer på frammarsch. Filmen är producerad av Helen Ahlsson för Tre Vänner och har svensk biopremiär 22 oktober.
Between Two Fires av Agnieszka Lukasiak visas i sektionen World Cinema där årets bästa filmer och filmtrender från hela världen plockas upp. Filmen är producerad av Peter Kropénin för Hob AB och handlar om en vitrysk kvinna som flyr childtrafficking till en flyktingförläggning i Sverige.
I World Cinema deltar även Sound of Noise av Ola Simonsson och Johannes Stjärne Nilsson om en grupp excentriska trumslagare. Filmen är producerad av Olivier Guerpillon för dfm fiktion ab och har svensk biopremiär 29 december.

I sektionen Wide Angle som uppmärksammar experimentella kortfilmer deltar eftertänksamma novellfilmsvinnaren Höstmannen av Jonas Selberg Augustsén, detaljerade bankrånardramat Händelse vid bank av Ruben Östlund samt Poeten i Elefanthuset av Anna Juhlin där en morfars liv berättas av hans barnbarn.

Dessutom är Stureplansdoftande kriminaldramat Snabba Cash av Daniel Espinosa uttagen till skräck- och kultsektionen Midnight Passion.

Källa: Filminstitutet