Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Expo: Därför kom Sverigedemokraterna in i riksdagen

Opinionen
Det finns en liten men tydlig väljaropinion som ställer sig bakom Sverigedemokraternas idéer om invandrare och invandring. Nu har de väljarna hittat ett tydligt alternativ

Ideologins död
Valrörelsen har handlat lika mycket om opinionsmätningar och dagsform som om konkret politik. Det har bidragit till en brist på ideologisk diskussion som varit gynnsam för Sverigedemokraterna. Den blockpolitik som präglat valrörelsen har gjort Sverigedemokraterna till ett tydligt tredje alternativ, en underdog. När det dessutom är svårt att se skillnad på de två ”arbetarpartierna” som leder de två blocken skapas ett politiskt vakuum där Sverigedemokraterna kan kliva in.

Media
Sverigedemokraterna har under den gångna mandatperioden fått sitt stora mediala genombrott. Självklart gynnar det partiet. En annan av förklaringarna till Sverigedemokraternas framgång är att de så tydligt utmålats som vågmästare. Genom att rapportera om vem som kan tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna eller inte, och genom att ständigt återkomma till frågan, har medierna gett partiet en viktigare roll än vad det förtjänar. Det har röjt undan alla tvivel hos de potentiella SD-väljarna som befarade att deras röst skulle vara bortkastad.

Det politiska klimatet
Under de senaste åren har vi haft en rad debatter som satt partiets kärnfråga på agendan. Uppmärksamheten kring den kommunala flyktingmottagningen, de ensamkommande flyktingbarnen, kravaller och stenkastning i förorter och inte minst slöj- och burkadebatten. I vissa fall har Sverigedemokraterna spelat en roll i diskussionerna, i andra fall inte. Egentligen spelar det ingen roll. Sverigedemokraterna gynnas hur som helst eftersom det gör deras frågor viktiga.
Det sägs ibland att vi inte talar öppet om problemen med integrationspolitiken i Sverige. Det är snarare tvärtom. Att vi har misslyckats med integrationen är kanske en av de mest slitna politiska fraserna. Och att den ständigt upprepas spelar Sverigedemokraterna i händerna.

Trovärdigheten
Tillsammans har allt detta bidragit till att göra Sverigedemokraterna till ett mer realistiskt alternativ för partiets potentiella väljare. Framför allt har Sverigedemokraterna effektivt minskat träffytorna för partiets motståndare. Man har, som partiet själva säger, verklighetsanpassat sin politik.

Källa: Expo