Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ibland finns det något friskt med att vara sjuk.

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

 

Hjärtskärande realism möter saga i Mirja Unges starka drama ”Klaras resa” som handlar om en ung kvinnas färd in i en psykos. Pjäsen har urpremiär 8 oktober på Stora Scen, Göteborgs Stadsteater.
Klaras resa är en stark och drabbande pjäs som genom en visuell, musikalisk och bildtät form ska mana fram både en känsla av intimitet och storslagenhet. Publiken får följa med på Klaras inre mentala resa.

– Mirja Unge har verkligen lyckas fånga den outhärdliga känslan av maktlöshet, känslan av skam och skuld som drabbar den psykiskt sjuke och de närstående, säger regissören Jenny Andreasson. Pjäsen tar ett grepp om rädslan för att bli ”galen”, kanske något av det mest skrämmande som finns fortsätter hon, och beskriver föreställningen genremässigt ”som ett psykologiskt drama med thrilleruppbyggnad och med inslag av rysare”.

Tusentals människor drabbas årligen av psykisk sjukdom – därmed drabbas även mängder av anhöriga – och vi vet så lite om varför detta händer. Klaras resa tar upp utsattheten i att vara psykiskt sjuk, utan att demonisera sjukdomen. Pjäsen för även fram ”galenskapen” som en positiv kraft, ibland finns det något friskt med att bli sjuk. Förutom de djupt existentiella frågor den berör väcker pjäsen även frågor kring psykiatrin och hur vi bemöter psykiskt sjuka i samhället.

– Det är en mycket angelägen pjäs som prövar vår syn på psykisk sjukdom, ett svårt och viktigt ämne som givetvis ska ha en plats på vår Stora Scen, menar teaterns konstnärliga ledare Anna Takanen.

Klara växer upp ute på landet, i en både kärleksfull och alldeles för närgående familj. Hon flyr redan tidigt in i en egen värld fylld av andar och hon kan höra ”vad andra tänker”. När hon kommer in på universitetet träffar hon kärleken i form av Gabriel och vänskapen i kurskamraten Isabel. Ändå rämnar snart hennes verklighet

I rollen som Klara ser vi Nina Zanjani, kritikerrosad för sin prestation i Blackbird på Nya Studion och nyligen bioaktuell i Farsan av Josef Fares. I rollen som hennes mamma ses Anna Bjelkerud, hennes pappa spelas av Thomas Nystedt, lillasystern gestaltas av Julia Högberg , pojkvännen Gabriel görs av Gustav Ekman Mellbin och vännen Isabel spelas av Mia Höglund-Melin. I de andra rollerna (psykologer, studenter, lärare, vårdare m fl) ses Eivin Dahlgren och Åsa-Lena Hjelm, John Lalér, Thomas Nystedt samt statisterna Setare Alidost, Dan Ekdahl, Dyveke Helly-Hansen och Josef Törner.

Mirja Unge och Jenny Andreasson låg bakom den hyllade Mariella på Nya Studion våren 2008. Föreställningen valdes ut till den Europeiska biennalen för samtida dramatik i Wiesbaden, och blev även visad på SVT. Mirja Unge är en av Sveriges mest uppmärksammade unga författare. Hennes språk är en sorts förhöjd vardagsrealism som av kritiker tidigare har beskrivits som att hon har ett eget ”språkligt universum”. För scenografi och kostym till ”Klaras resa” står Marika Feinsilber.

Jenny Andreasson
Regissör. Utbildad vid Dramatiska Institutet 1998-2002. Jenny har bl a regisserat RäddRegissör. Utbildad vid Dramatiska Institutet 1998-2002. Jenny har bl a regisserat Räddad av Alfhild Agrell (uttagen till Teaterbiennalen 2009), Syskonbädd av Stina Aronson och Nära livet av Ulla Isaksson, tre föreställningar i det s k Spetsprojektet, ett samarbete mellan Riksteatern, Östgötateatern och Örebro länsteater för vilket Jenny var konstnärlig ledare. Hon har också regisserat Mirja Unges pjäser Var är alla? på Riks Drama (uttagen till Teaterbiennalen 2007) och Mariella på Göteborgs Stadsteater. Under 2010 har hon även regisserat Slott i Sverige av Françoise Sagan på Dramaten 2010.

Mirja Unge
Författare och dramatiker. Flerfaldigt prisbelönt författare och dramatiker vars egensinniga författarskap fått en egen plats i den unga svenska litteraturen. Efter debutromanen Det var ur munnarna orden kom 1998 följde Järnnätter 2000 och Motsols 2005 och därefter novellsamlingen Brorsan är mätt 2007. Hon började sitt samarbete med Jenny Andreasson med Var är alla? på Riksteatern, därefter gjorde de succén Mariella på Nya Studion och detta blir deras tredje projekt tillsammans.

Marika Feinsilber
Scenograf. Utbildad vid Central School of Art and Design i London, DI i Stockholm samt vid den statliga scenografiutbildningen i Bratislava. Sedan dess har hon gjort scenografi och kostym till ett 70-tal uppsättningar. Hon var anställd vid Upsala Stadsteater 1984-87 och har sedan frilansat. Marika har arbetat på stads- och regionteatrar i hela landet. Har under senare år har hon arbetat med Vadstena-Akademien, Sörmlands Musik och Teater, Upsala Stadsteater, Unga Dramaten, Göteborgs Stadsteater, Stockholms Stadsteater och på Drottningholmsteatern. Sedan 2007 har hon gjort scenografi och kostym till Östgötateatern/Riksteaterns Spetsprojektet. I år har hon haft premiär på den kritikerrosade Slott i Sverige på Dramaten och är nu aktuell med scenografin till Klaras resa.

Källa: Göteborgs Stadsteater