Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fler svenska filmare som uppmärksammas i USA

Isolerad, Rookiefilm nummer fyra, har blivit inbjuden till årets Fantastic Fest i Austin, Texas. Filmen är regisserad av Johan Storm och Johan Lundborg. Isolerad är uttagen till Offical Selection där den tävlar bland annat mot Takeshi Kitanos Outrage.
Johan Lundborg och Johan Storm, regissörerna till Texasaktuella Isolerad. Foto: M Almqvist
Isolerad av Johan Storm och Johan Lundborg är en psykologisk thriller om den unge medicinstudenten Frank. När han träffar sin nya granne, Lotte, dras han långsamt in i en klaustrofobisk mardröm och snart önskar Frank att han aldrig öppnat dörren. Filmens huvudroll spelas av Emil Johnsen (Behandlingen) och i övriga roller ser vi bland annat Ylva Gallon, Peter Stormare och Margreth Weivers. Filmen är inspelad i Göteborg.

 

Filmen hade världspremiär redan i somras på Brussels Film Festival där den vann ”The Cineuropa Prize” samt fick ett hedersomnämnande för bästa manus. Sedan dess har den uppmärksammats på festivaler runt om i världen och sålts till flera länder, däribland Tyskland och Österrike där den har biopremiär i höst. Svensk premiär är ännu inte bestämd.

– Det känns väldigt roligt att bli uppmärksammad så här. Vi har gjort en thriller med begränsade ekonomiska förutsättningar som vi lyckats vända till vår fördel. Det har fått oss att utmana vårt bildberättande och med små medel lyckats skapa en skrämmande klaustrofobisk värld, säger Johan Storm.
– Det finns en lång tradition och en stor publik för genrefilm i Amerika. I Sverige känns det nästan som om regissörerna fyller ett tomrum medan thrillergenren sedan länge är ett begrepp i USA. Vi har redan blivit kontaktade angående de amerikanska rättigheterna till en remake, säger filmens producent Anita OxburghMigma Film.

Om Rookie

Rookiefilm är ett projekt som vänder sig till första- och andragångsregissörer (långfilm). Produktionerna skall präglas av ett personligt uttryck och vitalisera svensk film genom att tillföra ny kreativitet och energi. Rookiefilm är ett fristående initiativ som finansieras av Film i Väst, Svenska Filminstitutet, Filmpool Nord och Sveriges Television. Just nu klipps Rookiefilm nummer fem, Apflickorna i regi av Lisa Aschan.

Tre Rookiefilmer har hittills gått upp på svenska biografer: Miss Kicki av Håkon Liu, Behandlingen av Johan Jonason och Karaokekungen av Petra Revenue.

Även Johan Lundborg och Johan Storms novellfilm Rosenhill, med Margreth Weivers i huvudrollen, kommer att visas på Fantastic Fest.

Källa: sfi