Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Slopa köttet 1 oktober

Fredagen den 1 oktober uppmärksammas Vegetariska Världsdagen runtom i världen. Svensk mat- och miljöinformation hoppas att många tar detta tillfälle i akt att se över sina matvanor och börja äta mer vegetariskt.

– En vegetarisk dag i veckan, gärna flera, betyder oerhört mycket för klimatet, säger Per-Anders Jande, informationsansvarig hos Svensk mat- och miljöinformation.

Här i Sverige uppmärksammas Vegetariska Världsdagen sedan mitten av 1990-talet. Den vegetariska maten hamnade då i fokus i skolorna, där många ungdomar krävde god, näringsrik vegetarisk mat av framförallt djuretiska skäl och miljöskäl.

Idag vill allt fler svenskar äta vegetariskt främst av klimatskäl och ansluter sig till kampanjer som Köttfri måndag, som verkar för en köttfri dag i veckan. Vid sidan av klimatskälen väger hälsoaspekten tungt, eftersom de flesta skulle må bättre av att äta mer grönt.

Flera kommuner och företag planerar att införa en vegetarisk dag i veckan. I Örebros och Östersunds kommunala skolor är detta redan verklighet, precis som i många andra städer världen över.

– Intresset för köttfria dagar är väldigt stort just nu. Folk har börjat inse att de kan göra stor skillnad för klimatet genom att ändra sina matvanor till mer vegetariskt, säger Per-Anders Jande.

Källa: Mynewsdesk.