Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Konsert med Göteborg Wind Orchestra: Berlin – Staden ingen rubbar – Jonas Hassen Khemiri

Foto: Edaen from Wikimedia.

I GWO:s regelbundna stadsvandring har turen kommit till Berlin, denna kulturella högborg. All musik ikväll har en klar förbindelse med staden, till exempel ”Urlicht” ur Gustav Mahlers väldiga andra symfoni som uruppfördes just i Berlin.

Paul Hindemith, som skrivit några av blåsmusikens pärlor, undervisade under många år i komposition vid Berliner Hochschule für Musik. En av dessa pärlor är utan tvekan Konzertmusik für Blasorchester som vi framför denna kväll.

Kurt Weill är en av få kompositörer som framgångsrikt gått från konstmusiken till Broadwayscenen. 1929 uruppfördes Kleine Dreigroschenmusik i Berlin med den store Otto Klemperer på pulten.

Jonas Hassen Khemiri, född 1978, bor och arbetar just nu någonstans mellan Stockholm och Berlin. Han har efter två hyllade romaner gjort sig känd som en av de viktigaste författarna i sin generation. Debutromanen Ett öga rött kom 2003 och har filmatiserats, dramatiserats och sålts i över 200 000 exemplar. Khemiri har bland annat nominerats till Augustpriset och tilldelats Sveriges Radios Romanpris.

Som pjäsförfattare debuterade Khemiri med Invasion! som hade premiär på Stockholms stadsteater 2006 och sedan dess har satts upp i Frankrike, Tyskland, Norge, Österrike och Storbritannien. Den senaste pjäsen, Vi som är hundra, hade premiär på Göteborgs stadsteater i september 2009.

Fakta:

Berlin – Staden ingen rubbar

Kronhuset

Torsdag 14 oktober kl 19.00

Jonas Hassen Khemiri, konferencier

Alexander Hanson, dirigent

Göteborg Wind Orchestra
Kronhuset, Göteborg

Konsertprogram
Franz von Blon Heroische Ouverture
Gustav Mahler Urlicht ur Symfoni Nr. 2
Paul Hindemith Konzertmusik für Blasorchester
Otto Nicolai Die Lustigen Weiber von Windsor
Kurt Weill Berlin im Licht
Kurt Weill Kleine DreigroschenmusikJohn Kander ur Cabaret

Källa: Mynewsdesk.