Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Framtid Gotland

Foto: David Spak

VISBY Framtid Gotland-mässan är en studie- och yrkesmässa där gymnasieskolor från hela ön marknadsför sig och försöker locka till sig elever. Mässan är riktad mot elever i årskurs åtta och årskurs nio. På torsdagskvällen var mässan även öppen för föräldrar. På mässan fanns bland annat Christopher Polhemgymnasiet, Guteskolan och friskolan, Donnergymnasiet, representerade.

MediaLive sände live från Framtid Gotland-mässan i Visby

Under två dagar sände MediaLive, ett UF-företag startat av tretton kompetenta elever vid teknik- och medialinjen på Christopher Polhemgymnasiet i Visby, från Framtid Gotland-mässan i Rackethallen. Strax efter 15.00 på torsdagen avslutade man eftermiddagsarbetet på mässan med ett möte. En klapp på axeln och ett ”bra jobbat idag” avslutade dagen för Elin Lawergren, 18 år. Dagen har varit tuff. Med start tidigt på morgonen.

Tekniska problem löstes smidigt
De unga eleverna, blandat tjejer och killar, från teknik- och medialinjen på Christopher Polhemgymnasiet, fanns på plats, vars UF-företag MediaLive, fått i uppdrag att sända live från mässan. I tisdags började förberedelserna inför mässan och på onsdagen tog eleverna plats med en stor tv-skärm och flera Mac-datorer samt filmkameror.
Onsdagen började med lite tekniska problem, då en fyrtio minuter lång filmatisering av Christopher Polhemolympiaden inte ville visas på tv-skärmen. Detta medförde att man fick springa tillbaka till skolan för att bränna en ny skiva. Efter fjärde försöket hämtade man istället en ny DVD-spelare.
De tekniska problemen var således inte helt över, då man bara kunde använda en av två filmkameror på plats, detta löste man dock utan smärre problem.

Foto: David Spak

Lottade ut Ipod touch och dator
Utanför Rackethallen strax utanför Visbys citykärna, stod en mängd cyklar och mopeder parkerade. Sorlet av elever och högtalare blev högre ju närmare ingången man gick. Utanför hallen stod det en grupp elever med broschyrer i handen och diskuterade vilken gymnasieskola, som verkade bäst.
Elever från skolor runt om på Gotland hade bussats till mässan, däribland elever från Högbyskolan på Hemse.
Under mässan fanns det bl.a. tipspromenad där vinnaren fick ett paket godis. Man lottade även ut en Ipod touch och en röd ”ferrari”-dator. Tre lyckliga vinnare kunde hämta sina priser.

MediaLive sände live
Både under onsdagen och torsdagen streamade eleverna live och filmerna skickades direkt upp på Framtid Gotlands hemsida. De tretton eleverna arbetade skift under mässan och vid 15.10-tiden på torsdagen avslutade man eftermiddagsarbetet med ett möte. En klapp på axeln och ett ”bra jobbat idag” avslutade dagen för Elin Lawergren, 18 år. Dagen har varit tuff.

Kvällsöppet för föräldrar
Om två timmar väntas mässan att öppna igen. Denna gång förväntas även föräldrar att komma till mässan för att ta del av vad de olika gymnasieskolorna har att erbjuda. Även då kommer eleverna från Christopher Polhemgymnasiet att närvara för att filma live. Självklart får man ersättning för arbetet och detta gynnar såklart UF-företaget.
Inför mässan har eleverna även tillverkat korta så kallade, slingor, för att marknadsföra andra gymnasier och deras inriktningar. Även detta får man arvode för.

Vill resa till London
När SpaksMedia pratar med Elin Lawergren berättar hon att MediaLive satsar på att gå med 80-90 000 kronor i vinst. För pengarna planerar klassen att åka till London. Förra årets elever åkte till Paris i en vecka, för de pengarna man tjänade in på sitt UF-företag.
För bara några veckor sedan drabbades Christopher Polhemgymnasiet av flera inbrott på kort tid. Då stal man två Mac-datorer och fem filmkameror för ett värde av mer än 100 000 kronor. Datorerna var inköpta i påskas. Skolan kunde få ut 40 000 kronor på försäkringen och för dessa pengar kunde man köpa två nya filmkameror.

Sista årskullen
De tretton eleverna på teknik- och mediaprogrammet är den sista årskullen. Efter sommaren kommer linjen att läggas ner.
– Det är helt sjukt att den ska läggas ner. Det är en så pass populär linje, säger Elin Lawergren.
Teknik- och medialinjen är i grunden en vanlig tekniklinje, men utöver de vanliga ämnena och kärnämnena har man även rörlig bild, mediaproduktion, multimedia, webbdesign, digitalt skapande och grafisk kommunikation. Christopher Polhemgymnasiet i Visby är troligen den enda skolan, som har teknik- och media som inriktning.

Källa: David Spak/spakmedia