Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

EU inför sex veckors obligatorisk mammaledighet

Foto: Susanne P Fernandes
EU-parlamentet röstade idag för att förbjuda nyblivna mammor att arbeta under sex veckor i samband med förlossningen.Vänsterpartiets EU-parlamentariker Eva-Britt Svensson är kritisk mot detta. – EU inför sex veckors hemmafru-arrest, säger hon och menar att reglerna binder mamman vid spisen och pappan på jobbet.

Omröstningen gällde ändringar i de mammaledighetsregler som fanns redan när Sverige gick med i EU. Sverige tvingades då införa två veckors obligatorisk mammaledighet. Nu ser det alltså ut som de två veckorna förlängs till sex veckor. Detta uppger Newsdesk.

Medan det med största sannolikhet finns grund för sådana åtgärder i många länder i Europa där de fackliga organisationerna är svaga finns det en risk att en tvingande lagstiftning förhindrar många med flexibla arbetsmöjligheter att utföra vissa, mindre arbetsuppgifter de skulle ha möjlighet att utföra samtidigt som de är nyblivna mödrar. Självklart är det extremt viktigt för barnet att få ha en och samma vårdnadshavare under sina första tid i livet -och där kan sex veckor vara en droppe i havet tidsmässigt, men samtidigt innebär det en stor inskränkning i kvinnornas valfrihet och det är viktigt att vara det finns en medvetenhet kring detta.

En annan förändring som enligt Newsdesk röstades igenom är minst 20 veckors mammaledighet med 100 procent av lönen, jämfört med dagens EU-regler som säger minst 14 veckor utan betalt. Två veckors frivillig pappaledighet röstades också igenom.

Vem som ska betala ersättningen under ledigheten skiljer sig från land till land. I vissa länder blir det arbetsgivaren som får betala. Detta riskerar att kraftigt försämra kvinnors chanser att få jobb i vissa länder, anser Svensson. I Sverige utbetalas ersättningen av Försäkringskassan och belastar på så sätt inte arbetsgivaren vilket gör att förändringen inte bör påverka kvinnors möjligheter att få arbete.

Newsdesk uppger att förslaget går nu vidare till ministerrådet, som väntas ta sitt beslut under slutet av året. Där har regeringen en chans att påverka utgången.