Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Arbetsmarknadsläget avgör inte alltid studievalet

Foto: wikimedia

Arbetsgivarna bedömde under 1997–2009 att antalet anställda civilingenjörer skulle öka på tre års sikt. Samtidigt har intresset för vissa av utbildningens inriktningar minskat. För exempelvis inriktningen energi- och elektroteknik har antalet förstahandssökande minskat markant sedan slutet av 90-talet.

Efterfrågade på arbetsmarknaden och stor konkurrens om utbildningsplatserna

Under större delen av perioden 1997–2009 har det enligt arbetsgivarna varit brist på yrkeserfarna läkare, specialistutbildade sjuksköterskor och veterinärer. Även på nyexaminerade har det varit brist vissa år. På tre års sikt gör arbetsgivarna bedömningen att antalet anställda  med dessa utbildningar kommer att öka. Intresset för läkarutbildningen och veterinärutbildningen  har under samma period varit mycket stort. Hösten 2009 var det 6,6 förstahandssökande till varje plats på läkarutbildningen och 7,2 till varje plats på veterinärutbildningen.

Populära utbildningar trots relativ kärv arbetsmarknad

Under hela perioden har tillgången på nyexaminerade inom det samhällsvetenskapliga området med bland annat jurister, personal-/ beteendevetare, samhällsvetare och ekonomer varit god enligt arbetsgivarna. Tillgången på yrkeserfarna har i stort sett varit balanserad. Trots en relativ kärv arbetsmarknad  har intresset för dessa utbildningar varit högt under perioden.

Definitioner och förklaringar

Denna rapport  beskriver utifrån  Arbetskraftsbarometerns resultat utvecklingen på arbetsmarknaden för 32 utbildningsgrupper under åren 1997–2009. Rapporten belyser även förändringar över tiden vad gäller efterfrågan på och tillströmningen till högskoleutbildningar samt utflödet till arbetsmarknaden.

Källa: scb