Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ung rallytalang tar plats i VM

Fotograf: Niclas Svedlund .

19-årige Fredrik Åhlin Kottulinsky, Hammarö, är en av sex unga talanger som nästa år kör ett antal VM-tävlingar i Rally tack vare sin insats i helgens Pirelli Star Driver Shootout i Spanien. Det står klart sedan juryn sagt sitt.

Totalt var 16 unga förare från hela världen samlade i Spanien för att köra om sex plats i nästa års VM. Två sträckor, en på grus och en på asfalt, kördes två gånger.

Fredrik Åhlin och Håkan Jakobsson. Foto: Bilsportförbundet.

På första fungerade inte intercomen mellan Fredrik och co-drivern Håkan Jakobsson. På den andra sträckan låste sig bakhjulen på bilen strax innan mål.
– Vilken pärs! Då trodde jag det var kört, säger Fredrik på telefon.

Men den kritiska juryn såg potentialen hos den svenske 19-åringen som redan tagit en plats i rallylandslaget, SMSC Rally.
– Dessutom har han genomfört intervjuerna med glans, säger förbundskapten Anders Dawidson som varit med nere i Spanien.

Samtliga deltagare i Pirelli Star Driver Shootout fick köra Ford Fiesta R2. Två förare delade på en bil.
– Nu står en R2:a högt på önskelistan, säger Fredrik.
Han är kvar i Spanien, och åker hem först måndag morgon.
– Jag ska gå och lägga mig tidigt för det har inte blivit så mycket sömn. Men jag gissar att vi går ut och äter någonting gott först, fortsätter Fredrik.

Av de 16 förare som var uttagna får Australien med två förare till VM nästa år. Övriga fyra kommer från Irland, Italien, Tjeckien och så Sverige – Fredrik Åhlin Kottulinsky! Exakt vilka tävlingar det rör sig om är ännu inte bestämt, annat än sex VM-deltävlingar i Europa.
– Troligen handlar det om JVM, säger Anders Dawidson.

Svenska Bilsportförbundet har som ändamål att främja och administrera landets bilsport, både som bredd- och elitverksamhet. Totalt har drygt 20 000 förare giltig tävlingslicens, och antalet licensierade funktionärer är ungefär lika stort.
Antalet medlemmar som tillhör klubbar anslutna till Bilsportförbundet är cirka 107 000, fördelade på 470 klubbar. Sedan 1962 är Svenska Bilsportförbundet medlem i Riksidrottsförbundet.
Varje år arrangeras i Sverige bilsporttävlingar som ingår i VM eller EM.

Källa: Mynewsdesk.