Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bill Skarsgård och Alicia Vikander bland de nominerade till L’Oréal Paris Rising Star

Harriet Andersson, en av jurymedlemmarna. Här med skådespelaren Kristoffer Berglund vid utdelningen av Ingrid Thulin-stipendiet Foto: Wikimedia

I år är det fem manliga och fyra kvinnliga skådespelare som nominerats till L’Oréal Paris Rising Star på Stockholms filmfestival. Utmärkelsen tilldelas en skådespelare som gjort utmärkande prestationer på film och som har potentialen att bli morgondagens stjärna. Juryn har i år utökats med skådespelarna Harriet Andersson och Olle Sarri.

Priset handlar om att lyfta fram nya skådespelare som är på gång och bjuda in dem till Stockholms filmfestival, där de kan ta del av alla de spännande kontakter som en filmfestival kan erbjuda. Förra årets vinnare var Anastasios Soulis och året innan det Malin Crépin.

– Det är nu tredje året i rad som vi, tillsammans med Stockholms filmfestival, delar ut pris till ännu en lovande stjärna. L’Oréal Paris har länge haft en naturlig koppling till film dels genom de stjärnor som representerar varumärket samt genom ett stort engagemang vid de internationella filmfestivalerna som Cannes, Berlin och Sundance bland andra, säger Bertrand Frohly, General Manager L’Oréal Sverige AB.

Årets L’Oréal Paris Rising Star utses på Stockholms filmfestivals officiella prisutdelning den 27 november på Clarion hotel. Som del i priset bjuds vinnaren in till filmfestivalen i Cannes 2011.

De nominerade och ett urval av produktioner de medverkat i:
Cecilia Forss (I rymden finns inga känslor)
Tom Ljungman (7X – Lika barn leka bäst)
Michelle Meadows (Puss)
Bill Skarsgård (I rymden finns inga känslor, Himlen är oskyldigt blå)
Vera Vitali (Puss)
Martin Wallström (I rymden finns inga känslor, Till det som är vackert)
Alicia Vikander (Till det som är vackert)
Emil Johnsen (Behandlingen)
Matias Padin Varela (Snabba Cash)

I tävlingsjuryn sitter Jan Göransson från Svenska Filminstitutet, Lisa Rosengren från Film & TV-producenterna och Anna Carlsson från Teaterförbundet. I år har den utökats med skådespelarna Harriet Andersson, årets Stockholm Lifetime Achievement Award-mottagare och Olle Sarri, känd från bland annat Tillsammans och nu senast Apan.

Källa: Stockholms Filmfestival