Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Försäljningen i detaljhandeln ökade i september

Foto: Wikimedia

Försäljningsvolymen ökade med 5,5 procent i september jämfört med samma månad förra året. Dagligvaruhandeln ökade med 0,7 procent och sällanköpsvaruhandeln ökade med 9,5 procent. Uppgifterna är kalenderkorrigerade.

Omsättningen för detaljhandeln mätt i löpande priser ökade med 5,7 procent mellan september 2009 och september 2010. Dagligvaruhandeln ökade med 3,3 procent och sällanköpsvaruhandeln ökade med 7,6 procent.

Detaljhandelns försäljningsvolym ökade med 0,8 procent mellan augusti och september i år. Under den senaste tremånadersperioden (juli-september) ökade försäljningsvolymen med 1,8 procent, jämfört med närmast föregående tremånadersperiod (april-juni). Båda dessa uppgifter är kalenderkorrigerade och säsongrensade.

Omsättningsutveckling inom detaljhandeln september 2009 – september 2010

HUI kommenterar:

Detaljhandelns tillväxt har fått stå tillbaka något under året när andra delar av ekonomin återhämtats kraftigt men ökar nu starkt. Septemberutvecklingen var en av årets kraftigaste och det är tydligt att hushållens höga optimism nu också sprider sig till detaljhandeln.

I september ökade återigen sporthandeln kraftigt efter en tids svagare utveckling, likaså ökade skohandeln och elektronikhandeln kraftigt, samtliga med över tio procent. Dagligvaruhandeln redovisade också en av årets högsta ökningstakter, mätt i löpande priser.

Hittills i år har försäljningen, mätt i löpande priser, ökat med 3,7 procent och de sista månadernas starka utveckling vittnar också om att detaljhandelsårets höjdpunkt och final, årets sista kvartal, kan utvecklas väl trots räntehöjningar och svåra jämförelsetal.

Källa: scb