Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Så blir du en bra granne

På söndag är det Grannens dag – en dag för att uppmärksamma och hylla sina grannar. Men hur blir man en bra granne? Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarkedja, har undersökt vad svenska folket uppskattar hos en granne och hur man ska agera som nyinflyttad. Resultaten visar att det att det är de små sakerna som är avgörande, som att alltid hälsa glatt.

På söndag är det dags att byta till vintertid. Och varje år är söndagen i samband med tidsomställningen även utsedd till att vara Grannens dag. För att ta reda på hur man ska bete sig för att vara en bra granne så har Fastighetsbyrån genomfört en undersökning.

Resultaten visar att det överlägset viktigaste är så enkelt som en glad hälsning. På frågan om vad du uppskattar mest hos en granne svarade hela varannan svensk ”att de alltid hälsar glatt”. ”Att kunna umgås socialt” kommer på en delad andraplats tillsammans med ”att de hjälper mig med post och blomvattning på semestern”. På en fjärdeplats kommer ”att de lämnar mig ifred”.

– Vid ett bostadsbyte är många intresserade och ställer frågor om vad de kommer få för grannar. Men många funderar även kring hur de själva är som grannar och hur de ska passa in och göra ett gott intryck. Det är intressant att undersökningen visar att man uppskattar när grannarna är sociala och till och med är negativa till dem som håller sig på sin egen kant, säger Pär Gunnarsson, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Bromma.

När det gäller just nyinflyttade så tycker hela 70 % av svenskarna att det är positivt om de går runt och hälsar på alla i huset/området. Att man som nyinflyttad bjuder in grannarna på fika ses som positivt av hälften av svenskarna. Endast 15 % föredrar att man som nyinflyttad håller sig på sin kant och hela 32 % tycker att det är negativt att man drar sig undan.

Så blir du en bra granne – sammanfattning:
– Hälsa alltid glatt på alla!
– Var inte rädd för att föreslå socialt umgänge. Bjud gärna in grannarna till en fika eller din inflyttningsfest.
– Erbjud dig gärna att hjälpa till med post och vattning under semestern.
– Var lyhörd! Vissa, 9 % av dina grannar, föredrar att du lämnar dem ifred.

Fråga: Vad uppskattar du mest hos en granne?
Att de alltid hälsar glatt – 50 %
Att vi kan umgås socialt (t ex äta middag, fika) – 15 %
Att de hjälper mig med post och blomvattning på semestern – 15 %
Att de lämnar mig ifred – 9 %
Att de engagerar sig i bostadsrätts-/villaägarförening – 4 %
Att de alltid kommer på gemensamma tillställningar (t ex föreningsmöten, städningar) – 2 %
Att de kan hjälpa mig med hemma-fix (enklare hantverksåtgärder) – 2 %

Fråga: Hur skulle du uppfatta en ny granne som…
Går runt och hälsar på alla i huset/området – 70 % positivt
Bjuder in till fika – 50 % positivt
Anordnar en bra inflyttningsfest för grannarna – 38 % positivt
Flyttar in och håller sig på sin kant – 15 % positivt (32 % negativt, 52 % neutralt).

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Reagera Marknadsanalys mellan 6 och 14 oktober. 1001 personer i åldrarna 20-74 år deltog, genom en riksrepresentativ webbpanel.

Om Grannes dag
Grannens Dag instiftades av Kenneth Eneroth i Köping år 2000, för att hedra regionens alla grannar. Grannens dag infaller den söndag när vi övergår till vintertid varje år, i år 31 oktober.

källa: Fastighetsbyrån