Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Berättelser vid elden under november på Konstepidemin

Foto: Honza Groh (Jagro), Wikimedia.

Mellan 30 oktober till 21 november förvandlar tre konstnärer bergrummet på Konstepidemin i Göteborg till en grotta. I den kommer en öppen eld brinna och kring den berättelser berättas. Olika personer är inbjudna att tända elden och berätta sin egen historia varsin dag. Berättelser om staden, historien och människorna i den.

Bergrummet är kallt och fuktigt och ett före detta skyddsrum. Det blir nu ett inbjudande, hemlikt och mänskligt levande rum. Ett annat skyddsrum där historier ”om hur det är där ute” kan berättas.

Berättelser om världen som formar vår världsuppfattning skapas långt ifrån oss och förmedlas via olika medier som flödar genom oss hela tiden. Konstnärerna vill skapa en plats och miljö där människor själva kan ge sin egen bild av sin egen omvärld som förmedlas och existerar direkt i nuet.

Berättaren får själv göra upp elden och hålla den levande.

I Platons grotta lever människor i föreställningen att skuggbilderna som kastas på grottans vägg är riktiga. Går man ut ser man plötsligt verkligheten. Men den som återvänder för att berätta att de som lever i grottan bara lever i en skuggvärld, blir lynchad.

Konstepidemin är ett konstnärligt resurscentrum i centrala Göteborg. Sedan 1987 är det gamla epidemisjukhuset arbetsplats för över hundra konstnärer inom många konstformer; bildkonst, ordkonst, musik, fotografi, konsthantverk, film och teater m.m.
Fyra gallerier (ett för internationell smyckekonst) scener, restaurang och gästateljéer. Verksamhet för barn och ungdom och publik.

Källa: Mynewsdesk.