Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Säpo undersöker USA:s övervakning i Sverige

USA:s ambassad i Stockholm. Foto: Wikimedia.

Efter kontakter mellan den amerikanska ambassaden i Stockholm och Säkerhetspolisen har det bekräftats att ambassaden vidtagit övervakningsåtgärder av liknande slag som nyligen uppdagats i Norge.

– Det är för tidigt att säga om det här handlar om olovlig underrättelseverksamhet eller inte, säger Anders Thornberg, chef för Säkerhetspolisens avdelning för säkerhetsåtgärder.

Det Säkerhetspolisen i dag vet är att det framför allt handlar om spaning i syfte att skydda den amerikanska ambassaden och andra platser i Stockholm där ambassaden bedriver verksamhet. Informationen har sedan sammanställts och skickats vidare till USA.

Omfattningen känner vi ännu inte till men verksamheten ska ha pågått sedan 2000. Den har dessutom bedrivits utan att ambassaden informerat vare sig Justitiedepartementet, Utrikesdepartementet, Säkerhetspolisen eller Polismyndigheten i Stockholms län.

– Vi har kontaktat chefsåklagare Thomas Lindstrand och jobbar nu vidare med att få fram ytterligare information om olovlig underrättelseverksamhet har bedrivits, och om det finns anledning för Åklagarmyndigheten att inleda förundersökning, säger Anders Thornberg.

Källa: Säkerhetspolisen