Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

CNN:s grundare uppmanar till enbarnspolicy

Global uppvärmning -en ursäkt för att döda människor? Foto: Susanne P Fernandes

Under söndagen uppmanade CNN:s grundare Ted Turner alla världens ledare till att införa enbarnspolicy likt den i Kina.

I Kina aborteras mängder med barn varje år med anledning av ekonomiska sanktioner mot dem som föder fler än ett barn. Speciellt har detta drabbat flickbarn som i högre utsträckning än pojkbarn aborteras eftersom par ofta väljer att abortera flickor vid graviditet till förmån för söner.

Enbarnspolicyn har också lett till att barn dödas när de väl fötts genom att svältas ihjäl eller som förr också förekom i Sverige – att man ”sätter ut barnet i skogen”. Men sanktionerna är inte bara ekonomiska. Det förekommer också att den kinesiska regeringen arresterar kvinnor för ”illegal graviditet” och tvångsaborterar de barn de bär på.

Ted Turner prisade enligt The Globe and mail vid ett lunchpresentation av forskning av U.S.’s National Center for Atmospheric Research offentligt Kinas enbarnspolicy och uppmanade alla världens ledare att införa den som ett grepp för att begränsa en global befolkningsökning han menar orsakar den globala uppvärmningen och utgör ett hot mot mänsklighetens fortsatta existens.

Kritiker menar att överbefolkningen är en konstruktion och att det finns gott om plats och naturresurser för alla människor om vi fördelar dem rätt och använder dem miljövänligt. I Sverige hade vi enligt SCB vi fortfarande bara en befolkningstäthet på 22.8 personer per kvadratkilometer.

Själv har Ted Turner fem barn. Jag undrar vilket av dem tycker han att vi ska avliva för att förhindra en befolkningsökning?