Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hemmafruar långt ifrån Hollywood i ny utställning på Nordiska museet

För att göra köken och köksarbetet så rationellt som möjligt använde HFI bland annat tidsstudier. Foto: Ateljé Sundahl © Nordiska museet

Nordiska museet öppnar den 10 december en fotoutställning med bilder från Hemmens forskningsinstitut som hade sin glansperiod i början av 1950-talet. Bilderna ger idag ett surrealistiskt intryck, men var på sin tid ett viktigt led i forskningen kring hur det moderna hemmet skulle byggas, och framförallt hur husmoderns arbete kunde underlättas. Nu visas ett urval av bilderna för första gången i en utställning på Nordiska museet.

Hemmens forskningsinstitut bildades 1944 av husmodersföreningar och kvinnoorganisationer och finansierades av staten. Hushållslärare, kemister, näringsforskare, sociologer, arkitekter och ingenjörer klev in i människors hem och privatliv. De forskade, tog tid, undersökte och mätte. Husmoderns status höjdes – hon blev nu expert på hemarbete.

Fram till 1930-talet hade Sverige sämst bostadsstandard i Europa. Fler, bättre och billigare bostäder behövde byggas. Hemmens forskningsinstitut formulerade vad som ansågs vara god boendestandard. 1957 ombildades institutet och fick namnet Statens institut för konsumentfrågor, nuvarande Konsumentverket. Tidningen HFI-Meddelanden döptes såsmåningom om till Råd&Rön som fortfarande ges ut.

Idag finns en trend där hemmafrun idealiseras i samhället, med TV-program som Svenska Hollywoodfruar och Desperate Housewives. Den bistra verkligheten för 1950-talets hemmafruar var dock inte lika glamorös med kalsonger som skulle lagas och soffor dammsugas.

Källa: Mynewsdesk.