Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fortsatta åtgärder för stärkt ekonomisk styrning i EU

Finansminister Anders Borg på presskonferens i Bryssel. Foto: Arkiv, EU-representationen/Simon Hoff

Vid rådsmötet i Bryssel den 7 december fortsätter EU:s finansministrar diskussionen om stärkt ekonomiskt samarbete. Ministrarna ska också fatta förberedande beslut inför toppmötet i Europeiska rådet den 16-17 december, bland annat gällande stabilitetsavgifter inom banksektorn och hanteringen av pensionsreformer. Sverige representeras av finansminister Anders Borg.

Stärkt ekonomiskt samarbete

Finansministrarna ska ta ställning till en rapport om stärkt ekonomiskt samarbete och diskutera ämnet utifrån fyra punkter:

– Förstärkning av den förebyggande delen i stabilitets- och tillväxtpakten;
– Ökat fokus på den offentliga skulden i stabilitets- och tillväxtpakten;
– Införande av bindande minimikrav för nationella finanspolitiska ramverk;
– Utformning av den nya processen för övervakning av makroekonomiska obalanser.

Diskussionen bygger vidare på den rapport som Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuys ekonomiska expertgrupp lade fram inför Europeiska rådet den 28-29 oktober. Ministrarnas diskussion bottnar också i de förslag som kommissionen lade fram den 29 september.

Administrativt samarbete om beskattning

Rådet ska nå en politisk överenskommelse om ett förslag till nytt direktiv för administrativt samarbete på beskattningsområdet. Det ursprungliga förslaget presenterades av kommissionen i februari 2009 och finansministrarna har behandlat ämnet vid tidigare rådsmöten utan att nå en överenskommelse.

Regeringen anser att frågan om en utbyggnad och effektivisering av samarbetet på beskattningsområdet är viktig och välkomnar förslaget till nytt direktiv.

Förberedelser inför Europeiska rådet den 16-17 december

Pensionsreformer

Inför nästa toppmöte i Europeiska rådet väntas finansministrarna ställa sig bakom en rapport om hanteringen av pensionsreformer inom stabilitets- och tillväxtpakten. Flera medlemsländer som infört ett pensionssystem liknande det svenska PPM-systemet med obligatorisk fondering upplever att de missgynnas i genomförandet av stabilitets- och tillväxtpakten. Detta eftersom fondsparandet mäts som privat sparande och således inte får tillgodoräknas i samband med stabilitets- och tillväxtpakten.

Bankavgifter

Rådet ska också behandla en rapport om stabilitetsavgifter och skatter inom banksektorn. Flera medlemsländer har redan tagit initiativ till att införa nationella stabilitetsavgifter. Dock har avgiften utformats olika i olika medlemsländer och risken är att dubbelbeskattning kan förekomma för banker och kreditinstitut som har verksamhet i flera länder.

Regeringen anser det är viktigt att EU uppnår ett minimum av koordinering för stabilitetsavgifterna, i synnerhet för att undvika just dubbelbeskattning.

Krishantering

Slutligen ska rådet även anta ett utkast till slutsatser om krishanteringen av banker. Slutsatserna rör ett meddelande från kommissionen från den 20 oktober i år om ett framtida EU-ramverk för hanteringen av banker och vissa investeringsbolag i kris. Förslaget handlar bland annat om att stärka tillsynsmyndigheternas befogenheter för att tidigt kunna agera mot institut med finansiella problem.

Förslagets övergripande syfte är att säkerställa ett sunt beteende på den finansiella marknaden och minska risken för framtida kriser. Avsikten är därigenom att minska risken att skattebetalarna tvingas bekosta statliga garantiprogram för att rädda banker och andra finansiella institut i kris. Kommissionen ämnar följa upp sitt meddelande med ett lagstiftningsförslag, vilket förväntas under våren 2011.

Källa: Regeringskansliet