Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Betalning med mobilen i realtid nu äntligen verklighet, Payair och Swedbank ingår utvecklingssamarbete

Diskretare att sköta betalningen över mobilen Foto: Wikimedia

Uppsala den 8 december, 2010 – Payair AB i Uppsala och Swedbank Sverige har idag ingått avtal avseende utvecklingssamarbete inom mobila betalningar.  Payair har utvecklat en mobil applikation för betalning av varor och tjänster med mobilen. Lösningen bygger på befintlig teknik och kan därför användas på ca 80% av de modeller som idag finns på världsmarknaden.  Detta innebär en global marknadspotential på nästan  4  miljarder användare.

Under ett antal år har vi sett en mycket kraftfull trend mot ökad mobilitet.  Den viktigaste förutsättningen för denna utveckling har naturligtvis varit mobilen som inte längre bara är ett verktyg för röstkommunikation utan också mångas primära internetanslutning med tillgång till e-mail, information, underhållning i form av tv, radio, musik och film, positionering, kamera mm.

Inom telekomvärlden har betalningar länge ansetts vara nästa stora användningsområde för mobiltelefonen. Idag finns ett antal olika initiativ och lösningar för mobila betalningar runt om i världen.  Enligt analysföretaget Gartners uppskattningar från fjärde kvartalet 2009 fanns då ca 75 miljoner aktiva användare av mobila betalningar. Inom tre år beräknades att denna siffra kommer att uppgå till knappt 200 miljoner.

Samarbetet mellan Payair och Swedbank syftar till att verifiera och utvärdera användarnas attityder, kunskap, beteende och acceptans av ett mobilt betalningssystem. Detta kommer att göras i en form av ”proof of concept” där ca 300 användare kommer att kunna betala i ett 30-tal butiker, restauranger och andra inköpsställen i Uppsala,  genom en enkel knapptryckning på sin mobiltelefon. Kostnaden för varan eller tjänsten dras då direkt i realtid från det kredit- eller bankkort som kunden väljer.

”För Swedbank är ett övergripande mål  att ha det ledande tjänsteutbudet i bankvärlden som bidrar till att göra vardagen för våra kunder enklare genom ett brett utbud av lättanvända och konkurrenskraftiga finansiella tjänster för både privatpersoner och företagare. Liksom utvecklingen varit inom ett flertal andra samhällsområden ser vi mobilteknologin som en framtida viktig tjänstebärare, och utvärderar därför olika alternativ. Payair´s lösning är intressant, vi bedömer det därför att vara mycket värdefullt att kunna deltaga i ett tidigt skede av utvecklingen och en eventuell kommersiell lansering.” – säger Erik Cyrus, ansvarig för Swedbanks kortverksamhet.

Tjänsten Payair har utvecklats med mycket tydligt fokus på användaren. Omfattande marknadsundersökningsdata bekräftar att ett mobilbetalningssystem måste tillgodose ett flertal krav för att uppnå en bred acceptans på marknaden. Dessa är; det ska vara lätt att bli kund, tjänsten ska vara enkel att använda, det skall vara säkert att använda, den ska fungera med dagens mobiler och sist men inte minst en lösning för mobila betalningar skall ej utmana det befintliga betalningssystemet. För att ett nytt betalningssystem skall accepteras och framgånsrikt etableras hos slutanvändarna måste både säkerhet och transaktionstider vara minst lika bra eller överträffa dagens kortbetalningar.

”För Payair är samarbetet med Swedbank av största betydelse. Genom detta får vi tillgång till ovärderlig erfarenhet och kunskap som är nödvändigt för att göra de slutliga kundanpassningarna som gör en lansering i större skala möjlig. Sedan 2005 har vi jobbat intensivt med att lösa alla tekniska utmaningar. Att använda Payair kommer att vara mycket enkelt, applikationen laddas ner direkt till mobilen, vid köpet slår man in sin pinkod på mobilen, beloppet visas på mobilens display som godkänns med en tangenttryckning. Ingen inloggning och ingen extra väntetid.” – säger Sören Babra, CEO, Payair.

Om Payair Payair är ett utvecklingsbolag som sedan 2005 arbetat med utvecklingen av ett system för säkra mobila betalningar. Företaget är baserat i Uppsala. Applikationen för mobila betalningar var nominerat till Nationella Utvecklingsstipendiet hösten 2009.

Källa: Payair