Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fira en grönare jul

Frossa lagom och fira jul med att göra ditt bästa för både klimatet och naturen! Med Naturskyddsföreningens tips blir julen lättare och godare. Foto: SNF

Ge bort en upplevelse

– Att ge bort en upplevelse är en oslagbar julklapp, både för givaren, mottagaren och planeten, säger Svante Axelsson, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, som påminner om hur lätt det är att sprida lite glädje med en konsert, en bandymatch eller ett restaurangbesök.

– Att skänka någon man tycker om sin tid och omtanke är väl bland det bästa man göra. Ordna barn- hundvakt och andra praktiska saker, packa matsäcken eller ta med mat, och gör som Fred Åkerström i visan: ”Jag ger dig min morgon, jag ger dig min dag”.

Sprid ljus och värme med solceller

– Vi vill visa att det inte är svårt, utan både roligt och tillfredställande, att tänka på miljön också när man firar jul. Den svenska julhandeln under december beräknas omsätta drygt 60 miljarder kronor. Det är en absurd siffra som, till exempel, skulle räcka till att fördubbla det svenska biståndet, påpekar Svante Axelsson som berättar att Naturskyddsföreningens lagom till jul presenterar en ny, unik present för ett bättre klimat. Genom att köpa ett värdebevis på del i en solcell, hjälper du föreningen att bygga en solcellsanläggning, samtidigt som du stöder klimat- och energiarbetet.

En gång till

Glöm inte att de flesta saker går att köpa på second hand. Barnen blir lika glada för en leksaksspis som använts tidigare. En vacker vintage-klänning eller kappa är uppskattad retur-lyx.

Blommor utan gifter

– Fråga efter svenska julblommor. Många svenska odlare använder mindre kemiska bekämpningsmedel, värmer växthusen med biobränsle och transporterar inte blommorna så långt. Släng inte lökarna efter jul. Återvinn din amaryllis! Låt bladen frodas på balkongen eller i trädgården under sommaren. Låt den vissna ner och vila mörkt och svalt under hösten. Ett par månader före jul är det dags att börja vattna den. Sätt en papphätta över löken så att knoppen börjar växa, tipsar Gun Rudquist, Naturskyddsföreningens natur- och miljövårdschef, som också påminner om att det är bäst för miljön att köpa en svensk julgran som vuxit i skogen och inte odlats på åkern.

Grön, grann och obesprutad

– En vanlig svensk gran är bättre än en ädelgran eller en plastgran av PVC. En ädelgran kräver mer konstgödsel och bekämpningsmedel än en vanlig gran.    Res med framtiden i tanken De många och långa resorna är julens stora klimatbov. Det är bäst för miljön att ta tåget, trots bekymren. Att många frågar efter en bra, fungerande kollektivtrafik är nödvändigt för klimatet och framtiden! Expressbuss är också ett mer miljövänligt sätt att resa än med egen bil.

Tänd ett ljus, släck en lampa

En enkel handling, som ändå har betydelse när många gör det, är att släcka en lampa för varje adventsstjärna eller juldekoration som du tänder.

Mindre kött och mer grönt

Ett miljösmart julbord satsar på gröna rätter. Byt ut en kötträtt mot ett vegetariskt alternativ. Välj KRAV-märkt skinka. Urvalet av ekologiska rätter ökar hela tiden. På vår webb har vi samlat tips på goda gröna recept till julbordet.

Återvinn julen

Glöm inte att återvinna julen. Peta loss den lilla plattan i värmeljusbehållarens botten och släng sedan båda delarna i behållaren för metallförpackningar på återvinningsstationen. Lägg julklappspapperet bland pappersförpackningar och snöret bland plastförpackningar.

Källa: Naturskyddsföreningen