Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Historien om maraton på Riksidrottsmuseet

Foto: Riksidrottsmuséet

Runt om i världen arrangeras årligen stora maratonlopp, från New York till Stockholm. Antalet deltagare ökar kontinuerligt och numer är det uppemot 20 000 anmälda årligen till Stockholm Maraton. Jämför det med de 66 löpare som startade vid OS i Stockholm 1912.

­– Ordet ”maraton” är idag ett vedertaget begrepp som de flesta människor känner till. Den historiska bakgrunden till maratonlopp är dock inte lika känd, berättar   Karl Örsan på Riksidrottsmuseets.

Under antiken, år 490 före vår tideräkning, stod ett legendariskt slag vid byn Marathon. Där besegrade den atenska armén en numerärt överlägsen invasionshär från Persien. Efter slaget sprang budbäraren Philippides den 40 km långa sträckan från slagfältet till Aten. Efter att ha informerat folket i staden om segern föll han död ner av utmattning. Detta var, om man så vill, historiens första maratonlopp. Det skulle komma att dröja 2 386 år till nästa gång ett maratonlopp genomfördes, i Aten 1896, under de första moderna Olympiska Spelen.

Med anledning av att det år 2010 är 2 500 år sedan slaget vid Marathon och det mytomspunna första maratonloppet, kommer Riksidrottsmuseet i samarbete med Greklands ambassad i Stockholm att uppmärksamma detta med en mindre utställning.

– Utställningen berättar om slaget, men också hur det kom sig att en ny friidrottsgren – maratonlopp – introducerades till de första moderna Olympiska Spelen, säger Karl Örsan

Utställningen invigs fredag den 17 december av Greklands ambassadör och öppnar för allmänheten lördagen den 18 december. Från februari 2011 kommer utställningen att kompletteras med en del som handlar om maratonlopp av idag.

Källa: Riksidrottsmuséet