Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Folksamundersökning: 4 av 5 svenskar oroliga för skador på saker i hemmet – samtidigt bristande koll på försäkringen

Foto: Robert Nicander

December är den månad då det inträffar flest bränder och brand är något som oroar många svenskar. Enligt en ny undersökning* från Folksam är fyra av fem svenskar oroliga för skador på saker i hemmet. Trots detta känner över 80 procent inte till värdet på sina ägodelar och de flesta vet inte heller till vilket belopp ägodelarna är försäkrade, vilket gör att de riskerar att få ut för lite ersättning vid en skada.

Fyra av fem svenskar är oroliga för att drabbas av skador på saker i sina hem. Oron är befogad då 15 procent uppger att de råkat ut för en skada på ägodelar under det senaste året.

Brand och inbrott toppar listan över det man oroar sig för. 36 procent är oroliga för brand och 20 procent för inbrott. Trots stora snömängder förra vintern och en tidig vinter i år, oroas endast en av tio svenskar av risken för översvämning och vattenskador. Ännu längre ner på listan kommer skador på maskinell utrustning som värmepump och vitvaror, samt skador orsakade av blixt/åska och skadeinsekter.

Störst oro i Kalmar
Mest oroliga är invånarna i Kalmar län. Hela 86 procent är oroliga för skador i hemmet. Minst oroliga är de som bor i Örebro län där endast 67 procent oroar sig för skador i hemmet, jämfört med riksgenomsnittet på 78 procent.

Skåningar och hallänningar skiljer sig från riket i stort då invånarna är mer oroliga för inbrott än för brand. Jämtland och Västerbotten särskiljer sig som de län där man är allra mest orolig för brand. 46 procent av jämtlänningarna och västerbottningarna oroar sig för detta, jämfört med riksgenomsnittet på 36 procent.

Dålig kännedom om värdet på ägodelarna
Trots oron för skador är det väldigt få som vet vad ägodelarna i det egna hemmet är värda. Enligt Folksams undersökning är det bara 19 procent som vet värdet på sitt lösöre**. Nästan lika illa är det när det gäller vilken ersättning man har rätt till via hemförsäkringen – bara 27 procent vet till vilket belopp lösöret är försäkrat.

– Det är förvånande att så få vet till vilket belopp de har försäkrat sina ägodelar och vad sakerna är värda. De allra flesta har ju en hemförsäkring, vilket är jättebra, men det är också viktigt att ha rätt försäkringsbelopp för lösöret. Det är oftast inte förrän en skada inträffar som man upptäcker att lösöret var för lågt värderat, säger Maria Lyrevik, sakskadechef, Folksam.

Om försäkringsbeloppet för lösöre är för lågt är det underförsäkrat, och då ersätts inte det fulla värdet av ägodelarna vid skada. Det motsatta gäller om lösöret är överförsäkrat – då betalar man troligen en högre försäkringspremie än nödvändigt.

– Mitt tips är att göra en förteckning över alla ägodelar och notera inköpsår, beräknat marknadsvärde och annat som är värt att veta. Då får du en uppskattning av det sammanlagda värdet.  Foton är också bra att ha om en skada inträffar. Och glöm inte att förvara dokumentationen utanför hemmet i händelse av brand, säger Maria Lyrevik.

5 tips vid försäkring av lösöret i hemmet

  1. Gör en lista över alla ägodelar i hemmet.
  2. Fotografera dina ägodelar.
  3. Förvara dokumentationen på en plats utanför hemmet.
  4. Jämför det sammanlagda värdet med försäkringsbeloppet för lösöre i din hemförsäkring. Om beloppen inte överensstämmer, kontakta ditt försäkringsbolag och justera försäkringsbeloppet.
  5. Se över försäkringsbeloppet vid förändringar i livet, till exempel när man flyttar ihop eller isär, och när man byter boende.

För råd kring värdering av lösöre se http://bankforsakring.konsumenternas.se/

* Undersökningen genomfördes under november 2010. Totalt har 4 190 personer (cirka 200 i varje län) deltagit i undersökningen. De som svarat är mellan 16 och 93 år, hälften är män och hälften kvinnor. Fältarbetet utfördes av Synovate Sweden på uppdrag av Folksam genom Norstats guldpanel. Folksam ansvarade för frågekonstruktion samt bearbetning av denna. Se bilaga för resultattabeller.
** Med lösöre avses allt i bohaget som är flyttbart, till exempel möbler, kläder, husgeråd, konst, och personliga tillhörigheter.

Källa: Folksam