Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Minskade fiskekvoter för 2011

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson i samtal med kommissionären för fiskefrågor Maria Damanaki. Foto: Europeiska unionens råd

Fiskeministrarna beslutade om nästa års fiskemöjligheter för Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt vid rådsmötet i Bryssel den 13-14 december. Den framtida jordbrukspolitiken, mjölksektorn och livsmedelskvalitet var andra frågor som diskuterades. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson representerade Sverige.

Fiskekvoter för Västerhavet

Efter långa förhandlingar kunde fiskeministrarna fatta beslut om kvoter för 2011 för fisket i Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt.

– Det är ett ansvarsfullt beslut som återspeglar den vetenskapliga rådgivningen. Vi måste vara återhållsamma om vi ska ha fisk kvar att fiska i framtiden. Forskningen visar oss att detta är nödvändigt, och jag är glad över att vi har fått till en överenskommelse som går i den linjen, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Under rådsmötet fastställdes en rad kvoter, bland annat kvoten för torsken i Kattegatt som sänks med 50 procent. Dessutom ska man, som Sverige föreslagit, utreda om ett förbud mot trålfiske av torsk i Kattegatt under lekperioden är möjligt. Kvoterna för havskräfta bibehålls på den nivå som Sverige önskat.

Svarta havet

En politisk överenskommelse nåddes även om 2011 års fiskemöjligheter för Svarta havet.

Den framtida jordbrukspolitiken

Jordbruksministrarna diskuterade kommissionens förslag om den framtida jordbrukspolitiken i EU som kommissionen presenterade i höstas. Ministrarna hade ombetts att svara på frågor om en hållbar livsmedelsproduktion. Sverige med flera länder lyfte bland annat fram vikten av innovation och kunskap för att skapa konkurrenskraftiga företag som kan bidra till livsmedelsproduktionen.

Diskussionen om jordbrukspolitiken kommer att fortsätta under det ungerska ordförandeskapet som hoppas att rådet ska kunna anta slutsatser i mars. Kommissionens förslag kan förväntas till sommaren 2011.

Mjölksektorn

Rådet fick en första presentation av kommissionens förslag om lagstiftning för mjölksektorn. Syftet är att stärka mjölkproducenternas ställning i livsmedelskedjan genom samverkan mellan producentorganisationerna. Sverige ansåg bland annat att problemen inom mjölksektorn inte kan lösas genom att konkurrensen begränsas ytterligare.

Livsmedelskvalitet

Slutligen fick rådet fick ta del av kommissionens förslag om kvaliteten på livsmedel som produceras i EU. Syftet är att skapa enklare regler för producenter när det gäller marknadsföring av produkter och information till konsumenter om livsmedlens kvalitet. Det handlar bland annat om geografiska beteckningar, traditionella produkter och handelsnormer för livsmedel.

Källa: Regeringskansliet