Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Damer A –Norge Europamästare

MCH Arena Foto: Wikimedia

EM-silver till Sverige. Vem hade trott det för några veckor sedan. Hade man dristat sig till att ens nämna det för några veckor sedan, hade man väl förklarats mentalt störd.

Men nu är det ett faktum. Och detta efter en finalmatch som Sverige ledde i en dryg halvlek, innan Norge trampade gasen i botten samtidigt som Sverige tröttnade. Och från 13-13 efter 35 minuter gjorde Norge 6-0 på cirka tio minuter, och det underläget orkade Sverige inte hämta in.

Men Sverige kan självklart vara mer än nöjda med sitt europamästerskap. Målsättningen var ju att hamna sjua-åtta. Nu var man i en historisk final och erövrade sin första medalj någonsin.

Och fick två spelare med i turneringens All Star Team, Johanna Wiberg, bästa försvarsspelare, och Linne Torstenson, mest värdefulla spelaren.

En ny era inom svensk damhandboll har uppenbarligen börjat.

I första halvlek dominerade Sverige matchen, med ett kompakt, robust försvarsspel som inte gav norskorna deras sedvanliga utrymmen. Dessvärre skadades försvarsstrategen Johanna Wiberg i andra halvlek, och fick utgå. Då fick Norge större utrymme för sina attacker samtidigt som svenska spelet gick i baklås.

Cecilia Grubbström (Sävehof) inledde i målet, och fortsatte med ett suveränt målvaktsspel i första halvklek, låg ett tag upp emot 50 i räddningsprocent, men mattades och avlöstes av Gabriella Kain (Vejen) efter 35 minuter som även hon hade några fina räddningar. Räddningsprocenten blev 33 respektive 31. Än bättre var norska världsmålvakten Katrine Lunde Haraldsen, med räddningsprocenten 41. Hon hade god hjälp av sina sgtolpar och ribba. Ett halvdussin svenska skott prickade virket i målramen.

Isabelle Gulldén har hållit hög klass genom hela turneringen. Så även nu, bästa målskytt med 7 fullträffar, varav fyra säkra distinkta straffar. Hon utsågs till bästa svenska spelare. Mycket välförtjänt.

Det svenska anfallsspelet fungerade bra i första halvlek, men det gick i stå i andra halvlek när norskorna samlade ihop försvaret och stängde igen de luckor som fanns i första halvlek. Samtidigt som de ökade speltempot framåt och kontrade ibland sönder Sverige.

Linnea Torstenson noterades i finalen ”bara” för tre fullträffar och kommer tvåa i skytteligan med 48 fulölträffar. Rumänskan Cristina Georgiana Neagu blir skyttedrottning med totalt 53 fullträffar.

En besviken och nästan tårögd Isabelle Gulldén, utsedd till Sveriges bästa spelare, intervjuades i TV 4-studion efter matchen:
– Vi slutade gå på, och springer bara i rörelser och passar bollen. Och där vinner man inga matcher.
– Jag tycker i alla fall vi gör en bra första halvlek.
– Just nu känns det lite tungt. Men när man kommer att titta tillbaka på det här, så blir det säkert bra.

– Vi gör en fantastisk första halvlek! menade förbundskaptenen Per Johansson. Vi är lite för ineffektiva där. Vi hade nog mått bra av att gå till halvtidsvilan med ledning tre-fyra mål.

– Tjejerna följde taktiken fullt ut, men vi får inte dit bollen.

På frågan om hans känslor över den totala insatsen, svarar han blixtsnabbt:
– Den är magisk. Vi tar oss ju hela vägen till final.

Här finalens målbild (Norges siffror först): 0-1, 3-1 (6 minuter), 4-2, 4-4, 4-6 (20), 6-6, 7-10, 10-11 (paus), 12-11, 12-12, 13-13 (35), 19-13 (45), 19-16, 21-17, 23-18 (55 minuter), 23-20 (58) till slutsignalens 25-20.

Sveriges målskyttar: Isabelle Gulldén (Sävehof) 7 (4 straffar), Tina Flognman (Toulon) 3, Linnea Torstenson (Midtjylland) 3, Anna-Maria Johansson (Esbjerg) 3, Matilda Boson (Spårvägen) 1, Therese Islas Helgesson (Toulon) 1, Annika Wiel Fredén (Heid) 1, Angelica Wallén (Esbjerg) 1.
Priset till lagets bäste spelare: Isabelle Gulldén

Bästa målskytt i Norge: Heidi Löke och Gro Hammerseng båda 4.
Priset till lagets bäste spelare: Gro Hammerseng.

Utvisningar: Norge: 1 x 2 minuter, Sverige: 2 x 2 minuter.
Domare: Martin Gjeding och Mads Hansen från Danmark.
Publik: 11 004.

I bronsmatchen tidigare på söndagen vann Rumänien, kanske något oväntat, över Danmark med knappast möjliga marginal, 16-15 (9-7) och blir bronsmedaljörer – och direktkvalificerade till VM i Brasilien 2011. Medan Danmark blir fyra och tvingas genomlida ett ovisst playoffspel mot Polen borta-hemma i juni 2011.