Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vatikanen fördömer Kinas agerande

Vatikanen fördömer den kinesiska regeringens försök att infiltrera och kontrollera den katolska kyrkan i landet. Foto: Deepray Mayenkar

Under fredagen fördömde Vatikanen Kinas agerande mot medlemmar av den katolska kyrkan i landet.

Den kinesiska regeringen har under en lång tid ägnat sig åt olika typer av verksamheter syftande till att kontrollera den katolska kyrkan i landet. Catholic.org rapporterar att Vatikanen i fredags kraftigt fördömde detta förhållningsstätt från Kinas regering mot kyrkan och speciellt fördömde en incident som nyligen inträffat. Den specifika incidenten som lyftes upp var att den kinesiska regeringen egenhändigt bestämt att en person skulle utses till biskop i katolska kyrkan, utan att den katolska kyrkan utsett denne person till biskop.

Den kinesiska regeringen ska ha under hot och våld tvingat den katolska kyrkans biskopar, präster och andra ämbetsmän inom kyrkan att delta i denna skenutnämning av den kinesiska regeringens utvalde.

Catholic.org har länge rapporterat om dessa övergrepp som är många. Biskop Feng Xinmao greps till exempel av över 100 polismän och regeringsagenter för att försäkra hans medverkan under ett påtvingat möte mellan regeringsrepresentanter och biskopar. Han placerades i arrest och fick sitta där i fyra timmar innan han släpptes efter massiva protester.