Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Skoteråkning ger stora markskador

Foto: Wikimedia

De senaste årens snörika vintrar har lett till ett ökat intresse för skoteråkning. Men när denna hobby utövas på åker- och skogsmark utan att markägarna tillfrågas, så orsakar det skador för stora belopp.

– LRF uppmanar alla skoterförare att ta kontakt med markägarna för att få en dialog om var det är möjligt att åka utan att det orsakar skador, säger Dag Rogne, ordförande i LRF Värmland.

Terrängkörningslagen är tydlig vad gäller skoteråkning: ”Körning med motordrivet fordon är förbjuden på snötäckt jord­bruksmark eller skogsmark, om det inte är uppenbart att körningen kan ske utan risk för skada på marken eller skogen. Förbudet om skogsmark gäller körning i plant- eller ungskog vars medelhöjd över snötäcket är lägre än två meter.”

Det skador som kan uppstå är:

* Ungskog skadas då plantorna packas under skoterspåret.

* Den packade snön på åkermark ger djupare tjäle, en försenad upptorkning på våren och en försenad växtsäsong.

* Betesmark och höstsådd skadas, ibland måste hela fält plöjas om.

* Åkrarnas täckdiken fryser sönder och måste repareras till stora kostnader.

* Oplogade vägar får ett hårt istäcke som försvårar plogningen.

– Allemansrätten innebär att man får vistas ute i naturen, men det ger ingen rätt att förstöra markerna. Vi har kanske inte samma erfarenhet av skotern i södra Värmland och därför utgår vi ifrån att ingen orsakar de här skadorna medvetet utan att det handlar om okunskap. I regioner med större vana av skoteråkning skapas det samråd för att undvika skador och konflikter och det är uppenbart att en sådan dialog måste föras även i Värmland, säger Dag Rogne.

Källa: LRF i Väst