Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Dom för Forsmark-aktion: Olaga intrång Domslutet kommer att överklagas av Greenpeace

Forsmark Foto: Wikimedia
I somras dömdes ett drygt 20-tal utländska Greenpeaceaktivister till olaga intrång, för att ha genomfört en fredlig protestaktion vid Forsmarks kärnkraftverk den 14 juni. Idag kom domen för de resterande 23 svenska och nordiska personer som åtalats.

21 personer, inklusive personer utanför skyddsområdet, dömdes för olaga intrång. Åtalet mot två närvarande fotografer ogillades.

– Att Uppsala tingsrätt tilldömt en förhållandevis mild dom visar att man tagit hänsyn till att aktionen var fredlig och uppmärksammade den undermåliga säkerheten vid kärnkraftverket. Samtidigt är det absurt att även personer som inte ens varit inne på området döms för olaga intrång. Greenpeace kommer att överklaga beslutet, säger organisationens kampanjchef Patrik Eriksson.
Protestaktionen i juni syftade dels till att påvisa den bräckliga säkerhet svenska kärnkraftverk omgärdas av, dels att uppmärksamma att Sveriges riksdag stod i färd med öppna för ny, riskabel kärnkraft – trots de många riskerna och olösta problem med slutförvaring av kärnavfall.

Aktionen fick betydande samhällsnyttiga påföljder. Miljöministern beordrade strålsäkerhetsmyndigheten att snabbt utreda hur Greenpeace-aktivisterna kunnat ta sig över staketen och upp på en av reaktorernas tak för att protestera. Myndigheterna fick även ett längre uppdrag att utforma ett åtgärdsprogram för att skapa nya säkerhetsrutiner kring kraftverken.

– Med tanke på syftet och resultatet, bör samtliga aktivister frikännas. Varken anläggningen, elproduktionen eller någon människa var någonsin utsatt för fara när aktivisterna genomförde protesten. Protestaktionen var uppenbarligen helt fredlig, och aktivisterna visade hur sårbara kärnkraftverken är för intrång samtidigt som man illustrerade den förnybara energi som på ett hållbart sätt kan ersätta kärnkraften, säger Patrik Eriksson.
– Att tingsrätten dessutom beslutade att den båt som använts i säkerhetssyfte ska förverkas står inte i proportion till såväl båtens som protestaktionens fredliga natur.

Källa: Greenpeace