Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sen tomte i år

Försäljningen av kläder har minskat med 6 procent och försäljningen av skor har minskat med 1,5 procent, jämfört med samma månad förra året. Det visar en decemberprognos från Svensk Handel Stil.

Svensk Handel Stil har låtit göra en undersökning av hur försäljningen i kläd- respektive skohandeln har utvecklats hittills i årets julhandel (1 december tom 20 december 2010). Siffrorna mäter försäljningen i jämförbara enheter (like for like) och i löpande priser.

– På många håll i Sverige snöade julhandeln in under helgen varför jag tror att många senarelagt sina inköp till dagarna före jul i ännu högre utsträckning än vanligt säger Mikael Sandström, som är branschordförande för Svensk Handel Stil, i en julkommentar.

– Däremot tror jag att skoförsäljningen kommer att få en sämre utveckling. Efter den stora försäljningsökningen under hösten och speciellt under november har skobranschen skobrist, vilket kommer att slå igenom under mellandagsförsäljningen, fortsätter han.

– En tendens verkar vara att herrförsäljningen har ökat medan damklädesförsäljningen minskat hittills under december. Årets modejulklapp – skjortan – har enligt rapporter sålt rejält bra. Mycket av decemberhandeln sker ju under mellandagarna och då framförallt på damsidan. Detta tillsammans med en julspurt gör att siffrorna för kläder blir bättre och hamnar på plusminusnoll medan skor slutar på ett minus på fem – sju procent tror Mikael Sandström.

Källa: Svensk Handel.