Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tullens beslag av injektionsampuller innehöll tillväxthormon, endotoxiner och bakterier

Foto: Läkemedelsverket

Läkemedelsverkets laboratorium har analyserat innehållet i omärkta ampuller för injektion som tullen beslagtagit. Analysen visar att ampullerna innehåller tillväxthormon (somatropin) och dessutom höga halter av endotoxiner, som till exempel kan orsaka allvarliga feberreaktioner, samt levande bakterier.

Läkemedelsverket har upprepade gånger varnat för köp av läkemedel via oseriösa hemsidor på Internet eller på ”svarta marknaden”. Försäljningen är olaglig och det kan vara förenat med stora risker att använda sådana produkter. Den som köper dem kan inte veta vad de innehåller eller om de är tillverkade på ett kontrollerat sätt.

Den analys som nu genomförts av det beslagtagna läkemedlet påvisade en nära tio gånger för hög halt av endotoxiner än vad gränsvärdena för motsvarande godkända läkemedel anger.

Endotoxiner är ”gifter” som produceras av vissa bakterier och kan ge allvarliga reaktioner, framför allt hög feber. Dessutom påvisades levande bakterier, vilket i vissa fall kan orsaka allvarliga sjukdomstillstånd. Injektionsläkemedel måste vara sterila.

Källa: Läkemedelsverket