Sverige måste ta ett större ansvar och agera för ett globalt förbud mot parakvat. Det skriver Naturskyddsföreningen i en debattartikel i Svenska Dagbladet idag tillsammans med en rad företrädare för miljörörelsen och livsmedelsindustrin. Det livsfarliga bekämpningsmedlet är förbjudet inom EU men används flitigt vid odling av till exempel soja i Sydamerika, som sedan importeras till Sverige och Europa och används som djurfoder.
Parakvat är akut giftigt. Direktkontakt med medlet kan ge svåra skador i lever och lungor. I Sverige har medlet varit förbjudet sedan 1983 och inom EU sedan 2003. Det är därför hög tid att ta nästa steg och sätta stopp för att ett bekämpningsmedel som är förbjudet i Europa används globalt.
Merparten av den soja som används i Sverige kommer främst från Brasilien och Argentina. Brasilien är idag en av världens största konsumenter av växtgifter samtidigt som både antalet cancerfall och barn som föds med missbildningar ökat senare år i vissa delar av landet. Den globala statistiken är bristfällig men uppgifter pekar mot att tiotusentals människor i främst utvecklingsländerna varje år dör av bekämpningsmedelsförgiftning.
Tillsammans med LRF, Lantmännen, Svensk mjölk, Sveriges nötköttsproducenter, Svensk Fågel, Sveriges grisföretagare, Svenska fåravelsförbundet, Svenska ägg, Latinamerikagrupperna och WWF efterlyser nu Naturskyddsföreningen ett större engagemang och en handlingsplan från regeringen med Eskil Erlandsson, Andreas Carlgren och Ewa Björling i spetsen. Sverige bör tillsammans med sina europeiska kolleger verka för att parakvat förs in på listan över förbjudna medel enligt Rotterdamkonventionen, agera för att de länder som redan förbjudit parakvat ser till att förbjudet efterlevs och ta upp frågan om parakvat vid förhandlingar mellan EU och andra länder.
Källa: Naturskyddsföreningen