Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nya trender på SweSport

Det var alltså dags igen för sportbranchens egen oberoende mässa Swesport. Över 130 utställare samlades för att knyta nödvändiga kontakter och sälja in sina nya produkter och tjänster under två dagar. Det är ganska lugnt och skönt att slippa trängsel när man vill se på det kommande utbudet. Här finns det mesta av höst och vinter kollektionerna 2011.

Vi hade många trevliga kontakter under vårt besök på mässan. Till exempel  Josefine som menar att trenden är lite mer dova och naturliga färger. Nu hade en del ganska starka färger på vissa plagg speciellt som för barn funkar fortfarande. Men man kommer mer mixa dem och tona ner dem lite blir ny trend.
En ganska ny street inspirerad look ser man också flera haka på,tex denim liknande utseende på jackor och byxor som ändå har samma funktion och material som skidkläder. Bara lite mer diskretare med vissa nya detaljer såklart. Sen kan man välja om man har de i skidbacken eller hemma eller på afterski.
Underställen finns i många olika utförande och sen finns också nåt som kallas halvlager som är som en tunnare fleecetröja som då inte blir  så varm. En snygg streetvariant hos Svenska skidklädsfirman röjk ligger på 1000kr för tröjan och 600 för byxdelen. Det finns många olika prisklasser såklart.

Med en skidoverall i klassisk 80talsretrolook ligger på 3500 kr eller herrjacka för 2900 kr, då får man en riktig original series från O´neil till exempel.
De har även en känd freeride åkare som fått en egen kollektion, Jeremy Jones med riktigt specialdesignade jackor och annat. Explorer jacka kommer ligga på 4200 kr. Då är det topp produkt med tunnt tyg som andas bra med tejpade sömmar och mycket stretch i materialet. Lite intressant att se O´neil komma in på Svenska marknaden med sina vinterkollektioner. Didriksson, Mammut och de andra stora märkena i Sverige får nu lite hälsosam konkurrens.

Nu kanske man tänker att det bara är vinter och höst kollektioner som visas men vissa saker används året runt.  Tex har vi baddräkter som hos välkända italienska Arena. De supportar några av Sveriges största simstjärnor som Therese Ahlshammar , Stefan Nystrand och Sarah Sjöström. Simsäsongen är ju ganska lång och kompletterar sommarens badande utomhus. Då vi talar mer om badkläder än  simkläder ser de ju också annorlunda ut. Förutom badbyxor, badshortsen och bikini finns ju även det mer motionsanpassade simbyxor och simbaddräkter. Om man jämför simbaddräkterna med badkläderna så märker man en stor skillnad i materialets stretchförmåga. Beroende om man är nybörjare eller mer avancerad eller elit så finns det flera typer attt välja på. För eliten så är de extremt känsliga och tuffa att ta på sig då de oftast sitter väldigt tight åt.

Med de nya reglerna så försvann ju alla konstiga heldräkter och alla simkläder måste vara godkända. De får bland annat inte gå ner ända till knäna. Ingen speciell yta som hjälper simaren flyta fortare eller dyligt. När man kollaar på tygen så känner man en stor skillnad mellan de olika nivåerna på material. Vissa föredrar att simma med mellantypen och inte den värsta dräkten.

En sån här tävlingsdräkt ligger på cirka 2900 kr och sen kanske den inte håller mer än ett par tävlingar pga att de utnyttjar materialet till max stretch, många kör kanske med både en eller två storlekar mindre än man normalt skulle använda. När de gäller övriga sortimenten är det mer modeinfluerat i vanliga kläder än på simsidan. En riktigt bra kvalitetsdräkt kan ligga på 600kr.